Al Qaida-lederen Ayman al-Zawahri fotografert i 2006. Ifølge president Joe Biden ble han i helgen drept i et droneangrep i Kabul.
Al Qaida-lederen Ayman al-Zawahri fotografert i 2006. Ifølge president Joe Biden ble han i helgen drept i et droneangrep i Kabul. Foto: Al Hazeera / AP / NTB

Biden: Denne terrorlederen er ikke mer

I en tale fra det hvite hus natt til tirsdag bekreftet Joe Biden at Bin Ladens etterfølger ble drept i et planlagt droneangrep i Afghanistan.

USAs president Joe Biden bekrefter det flere medier allerede hadde rapportert: al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri er drept i et nøye planlagt angrep i Kabul. Ifølge presidenten ble ingen sivile skadd i angrepet, som skal ha blitt iverksatt lørdag kveld.

President Joe Biden bekrefter at al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri er drept i et amerikansk droneangrep. Foto: Jim Watson / AP / NTB
President Joe Biden bekrefter at al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri er drept i et amerikansk droneangrep. Foto: Jim Watson / AP / NTB

Skal ha stått bak 11. september-angrepene

Presidenten orienterte om det som hadde skjedd i en direkte overført tale fra Det Hvite Hus natt til tirsdag.

– Til de som vil skade USA: Vil vil aldri vike fra å beskytte oss mot de som forsøker å skade oss. Vi vil aldri, aldri gi opp, sier Biden med innlevelse.

CIA gjennomførte det nøye planlagte angrepet med droner. Biden sier i sin tale at han selv ga grønt lys for gjennomføringen av angrepet for en uke siden.

– Rettferdighet er oppnådd. Denne terrorlederen er ikke mer, sa Biden i TV-talen.

Han sa også at han håpet al-Zawahris død ville være en trøst for familiene til dem som ble drept i 11. septemberangrepet, som al-Zawahri var anklaget for å stå bak.

Aksjonen er en betydelig politisk seier for Biden, elleve måneder etter den kaotiske tilbaketrekningen fra Kabul og i forkant av et avgjørende mellomvalg.

Kan gjennomføre operasjoner uten å invadere

Tidligere visedirektør i CIA Michael Morell sier til CBS News at dette gir en klar beskjed til al-Qaida om at de ikke er trygge i Afghanistan. Han sier aksjonen har vist at de ikke trenger å ha militær tilstedeværelse i et land for å kunne gjennomføre en operasjon.

– Verdien av dette angrepet er stort sett å gjøre det klart for alle andre al Qaida-individer i Afghanistan at de bør bekymre seg for egen sikkerhet, sier Morell.

Det var tidligere i år at USA oppdaget at al-Zawahris kone, datter og datterens barn var flyttet til Kabul. Senere ble det konstatert at han selv også bodde i huset. Hans familie var et annet sted i huset da han ble drept.

Første angrep siden tilbaketrekningen

Siden internasjonale styrker trakk seg ut av Afghanistan i august 2021 er det ikke kjent at det har vært gjennomført angrep fra USAs side på Afgjansk territorium, skriver The Guardian. FN rapporterte nylig at Al-Qaida hadde en trygg havn i Afghanistan under Talibans styre, og at de opererte med «økt handlefrihet».

Muligheten for å skyte lang-distanseraketter fra Afghanistan i årene som kommer ble også trukket frem i FN-rapporten, som er basert på etterretning fra FNs medlemsland.

Taliban fordømmer

I en uttalelse bekreftet Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid at et droneangrep fant sted og fordømmer den på det sterkeste, og kalte den et brudd på «internasjonale prinsipper».

Huset som ble angrepet, var eid av en medarbeider av Taliban-toppen Sirajuddin Haqqani. ifølge etterretningskilder. De sier også at et amerikansk team var på plass i Kabul under angrepet, men at de nå er trukket ut.

Tok over etter bin Laden

Egypteren al-Zawahri tok over ledelsen av al-Qaida etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske styrker i Pakistan i 2011.

Han er blitt anklaget for å ha vært hjernen bak 11. september-angrepene i 2001, der nesten 3.000 sivile ble drept.

Siden 2001 har han vært etterlyst, og USA utlovet en belønning på 25 millioner dollar for opplysninger om ham som kunne føre til at han ble tatt eller drept.

Det har i årevis flere ganger sirkulert rykter om at han var død, men en video i april der han hyllet en indisk kvinne som nektet å ta av seg hijaben, var det første beviset på lenge på at han var i live.