FLERE OFRE: Skoleskytingen i Texas kostet 19 barn og to lærere livet. En av dem var Nevaeh Bravo Foto: Jae C. Hong / NTB.
FLERE OFRE: Skoleskytingen i Texas kostet 19 barn og to lærere livet. En av dem var Nevaeh Bravo Foto: Jae C. Hong / NTB.

Beskriver de grusomme minuttene

Hendelsesforløpet under skoleskytingen i Texas ble nøye beskrevet av politiet i en pressekonferanse torsdag. – Han fortsetter å skyte mot skolen - gjentatte ganger, sier politiet.

Skytingen i Uvalde i delstaten Texas førte til at 19 barn og to lærere mistet livet.

I en pressekonferanse torsdag beskriver politiet hendelsesforløpet som ledet opp til skytingen og hvordan aksjonen utviklet seg.

– På tirsdag 24. mai klokka 11.28 krasjet den mistenkte bilen sin her i nærheten. En pickuptruck han hadde stjålet fra hans bestemor. Han hadde nettopp skutt henne i ansiktet, sier Victor Escalaon i Texas Department of Public Safety.

Selv om bestemoren overlevde skadene, var andre ikke like heldige.

FORTALTE DETALJER: Victor Escalaon i Texas Department of Public Safety ledet torsdagens pressekonferanse. Foto: Texas Ranger
FORTALTE DETALJER: Victor Escalaon i Texas Department of Public Safety ledet torsdagens pressekonferanse. Foto: Texas Ranger

– Skyter gjentatte ganger

Etter å ha sittet i pickup-bilen en stund, hopper den mistenkte ut av bilen på passasjersiden.

– Ifølge vitner hadde han med seg en rifle, en såkalt «long-arm» og en pose. Senere finner vi ut at det var ammunisjon, sier Escalaon.

To vitner på et begravelsesbyrå blir de første den mistenkte ser seg ut.

– Han skyter mot dem, sier politimannen.

Deretter fortsetter han å gå mot barneskolen Riggs Elementary.

– Han klatrer over gjerdet og befinner seg dermed på parkeringsplassen, så fortsetter han å skyte mot skolen - gjentatte ganger.

Først klokka 11.40 lokal tid går den mistenkte inn i bygget.

– De skyter og dreper

Ifølge rapporter og innhentede videoopptak skal den mistenkte ha skutt flere ganger inne på skolen. Politiet jobber nå med å finne ut av nøyaktig hvor mange skudd som ble avfyrt.

Kun fire minutter senere skal politiet ha kommet fram til stedet, ifølge Escalaon.

– De hører skudd og går runder rundt, trekker seg tilbake og søker ly. Under den tiden prøver de å nærme seg den mistenkte, forklarer han.

Politiet skjønner at de må tilkalle forsterkninger, og de tilkaller alle i nærheten.

– Det er mye som skjer på en gang. En konfliktfylt situasjon, hvor de hele tiden må ta vurderinger, forteller politimannen.

Omtrent en time senere kommer det taktiske teamet og grensepolitiet som skal hjelpe til, og først da skjer det:

– De skyter og dreper den mistenkte, sier Escalaon.

Politiet møter motstand

Operasjonen gikk dermed over til å bli en redningsaksjon, hvor målet var å få alle ut i live.

Totalt 21 personer ble drept i skytingen.

På spørsmål fra en journalist sier Escalaon at han tror døren inn til skolen var ulåst, men legger til at det er mye som gjenstår å etterforskes.

Politiet har møtt mye motstand og fått kritikk i etterkant av skoleskytingen, noe politibetjenten får flere spørsmål om, uten å kunne svare tydelig.

– De var uforberedt. Det kunne vært gjort mer, sa Javier Cazares dagen etter skytingen, ifølge NTB.

Datteren var en av de drepte.

Flere mener politiet brukte for lang tid før de gikk inn i bygget og flere vitner skal ha bønnfalt politiet om å gå inn og slå til mot skytteren.

Escalaon er tydelig på at det nå jobbes på spreng for å avklare flere detaljer, hvor han gjentatte ganger nevner en video som skal kunne fastslå mer.