– Avverget selvmordsangrep i Australia

Fire personer er pågrepet av australsk politi, mistenkt for å ha planlagt et selvmordsangrep mot militærbaser i landet.

Politiet slo til mot det som blir omtalt som en terrorgruppe, tidlig tirsdag morgen i Melbourne.

Rundt 400 politimenn deltok i aksjonen mot 19 boliger i forstedene til Melbourne. Fire personer mellom 22 og 26 år ble pågrepet. En av mennene er nå tiltalt for å ha deltatt i planleggingen av terrorangrepet. En rekke andre skal avhøres tirsdag.

– De mistenkte var beredt til å gjennomføre et angrep mot australske soldater. De hadde planer om å ta seg fram til militærbasene for deretter å drepe så mange som mulig inntil de selv ble drept, sier fungerende leder av det føderale politiet i Australia.

Gruppen skal telle om lag 18 personer, men det er usikkert hvor mange av medlemmene som involvert i terrorplanene.

To medlemmer av gruppen skal ifølge politiet ha reist til Somalia for å få opptrening av al-Shabaab. Den ene av disse befinner seg fortsatt i Somalia, mens den andre ble arrestert i tirsdagens aksjon.

Australsk politi skal ha hatt gruppen i søkelyset siden slutten av januar.

Den australske forskeren Carl Ungerer mener tirsdagens arrestasjoner viser hvor stor trusselen fra militante islamister med baser i Nord-Afrika er, og at Australia fortsatt er et «premiemål» for terrorister. Selv om det aldri er blitt utført noen terrorangrep på australsk jord, har 95 australiere blitt drept flere bombeattentat i Indonesia.

– Det er tydelig at Al-Qaida sprer aktiviteten sin utover hele Nord-Afrika – ikke bare på Afrikas Horn. Den neste generasjonen terrorister kan komme fra dette kontinentet, sier han.

– Medlemmene av gruppen har forsøkt å få angrepet velsignet av en fatwa, sier Negus.

En fatwa er en uttalelse av en religiøs lærd om et hvilket som helst tema.

Gruppens korrespondanse på internett, som skal vise at medlemmene har forsøkt å skaffe seg våpen, skal også ha blitt overvåket. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2