Avfeier alle anklager om proteksjonisme

Frankrike avfeier enhver kritikk fra naboland om at statlige milliardlån til franske bilgiganter dreier seg om proteksjonisme.

Den franske statsministeren François Fillon mener tvert imot at land hvor kriserammede franske bilprodusenter er etablert, burde være glade for den franske bilpakken.

- Hva er alternativet? Hvis de ikke ville fått disse lånene, hvordan skulle de være i stand til å fortsette å drive anlegg i Tsjekkia, Slovakia, Storbritannia og Slovenia? sa Fillon etter et møte med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso torsdag.

Den seks milliarder euro store lånepakken som ble lagt på bordet denne uken, har fått det tsjekkiske EU-formannskapet til å advare mot en politisk krise i EU-samarbeidet. Lånepakken er også en av hovedgrunnene til at et ekstraordinært EU-toppmøte arrangeres 1. mars.

Årsaken er at Frankrike ber mottakerne Renault og Peugeot-Citroën om å frede arbeidsplasser i Frankrike. Begge konsern har varslet at de vil slanke staben med mange tusen arbeidsplasser, men kuttene vil måtte komme i omliggende EU-land hvis lånene skal utbetales.

- Frankrike driver ikke med proteksjonisme. Vi legger oss ikke opp i hvor selskapene investerer. Det eneste vi ber om, er at de ikke legger ned virksomhet i Frankrike så lenge lånene varer, sa Fillon. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2