Australia øker flyktningkvoten til 20.000

Australia hever den årlige flyktningkvoten med 40 prosent til rekordhøye 20.000 i et forsøk på å hindre menneskesmugling.

Tiltaket innebærer at 400 kvoteflyktninger umiddelbart hentes fra Indonesia til sitt nye hjem i Australia, opplyser statsminister Julia Gillard.

– I inneværende budsjettår øker vi vår årlige flyktningkvote fra 13.750 til 20.000. Det er den største økningen i flyktninginntak på 30 år, sier hun.

Økningen, som kommer etter en anbefaling fra en ekspertkomité, følges av et tilskudd på drøye 61 millioner kroner til regionale flyktningprogrammer, spesielt i Indonesia og Malaysia.

Tiltakene innebærer blant annet internering av båtflyktninger på øyene Manus og Nauro i Stillehavet på ubestemt tid. Regjeringen i Canberra håper dette vil skremme folk fra å legge ut på den farlige båtferden, og i stedet bruke de formelle kanalene for å søke asyl.

Flere hundre mennesker har det siste året mistet livet på vei fra Indonesia til Australia i ulykker med smuglerbåter. Det har ikke hindret rekordmange andre mennesker fra å forsøke å ta sjøveien til Australia. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2