Anklager om valgfusk i russiske regionalvalg

Valgobservatører kritiserer det de mener er fusk ved valget på regionale guvernører og ordførere i byer i Russland. Flere steder skal urnene ha blitt fylt med ugyldige stemmesedler.

Observatører fra Golos, en organisasjon som arbeider for å beskytte borgerrettigheter, sa søndag at denne typen fusk var påvist flere steder. Byene Rjazan, Barnavl og Saratov ble nevnt som eksempler på dette.

Søndagens regionalvalg var de første i Russland etter at Vladimir Putin tidligere i år rykket tilbake på plassen som president. En rekke myndigheter på forskjellige nivåer skulle velges i nesten alle landets regioner, men ikke i de største byene Moskva og St. Petersburg.

– Det viktigste poenget med denne ene dagen med valg er at etter en pause på åtte år, holder vi valg på de øverste tjenestemennene i regionene, valg på guvernører, sier valgkommisjonens viseformann Leonid Ivlev i en kommentar til russisk TV.

Daværende president Putin innførte presidentutnevnelse av guvernørene etter det dødelige terrorangrepet på en skole i Beslan i 2004, angivelig for å hindre separatisme og kriminalitet. I mai i år ble det gjeninnført en lov om valg av regionguvernører. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2