ANGRER IKKE PÅ SVØMMETUR: Amerikaneren John Yettaw sier han tok seg over til fredsprisvinner Aung San Suu Kyis hus for å advare Suu Kyi mot et angivelig attentat.  (Foto: SUKREE SUKPLANG/REUTERS/SCANPIX)
ANGRER IKKE PÅ SVØMMETUR: Amerikaneren John Yettaw sier han tok seg over til fredsprisvinner Aung San Suu Kyis hus for å advare Suu Kyi mot et angivelig attentat. (Foto: SUKREE SUKPLANG/REUTERS/SCANPIX)

Angrer ikke på svømmeturen til Suu Kyi i Burma

Amerikaneren John Yettaw angrer ikke på svømmeturen som resulterte i at den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi fikk forlenget sin husarrest.

Yettaw ble selv dømt til sju års tvangsarbeid av en domstol i Burma, etter å ha krysset en innsjø og tatt seg inn huset til Suu Kyi i Rangoon.

Etter et initiativ fra den amerikanske senatoren Jim Webb gikk militærjuntaen i landet med på å løslate ham, og utvise ham til hjemlandet.

LES OGSÅ: Krever Aung San Suu Kyi løslatt

Forlenget husarrest

For Aung San Suu Kyi fikk 53-åringens svømmetur større konsekvenser. Militærjuntaen i Burma anklaget henne for å ha brutt vilkårene for husarrest ved å ta imot den utmattede amerikaneren, og de forlenget deretter husarresten med nye 18 nye måneder.

LES MER: Suu Kyi dømt til husarrest igjen

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. (Foto: AFP/AFP)
Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. (Foto: AFP/AFP)

Yettaw, som onsdag returnerte til Chicago, angrer likevel ikke det aller minste på det han gjorde.

Ville gjort det igjen

Yettaw begrunnet svømmeturen med at han ville advare Suu Kyi mot et angivelig attentat og sier at han om nødvendig ville gjøre det på nytt.

– Jeg ville ha gjort det hundre ganger for å redde livet hennes, sier han, men medgir likevel at han er bekymret over hvilke følger den underlige svømmeturen fikk.

– Det er helt hjerteskjærende at de sperret henne inne igjen, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2