Amnesty med krass kritikk av Kypros

Kypros behandler asylsøkere og innvandrere som kriminelle, mener Amnesty. Kypros tar over formannskapet i EU 1. juli.

– Hundrevis av menn og kvinner som flykter til Kypros for å søke asyl eller unnslippe krig, forfølgelse og fattigdom, blir hvert år sperret inne av myndighetene på øya som dermed bryter sine internasjonale forpliktelser, hevder Amnesty International.

– De blir rutinemessig fratatt sin frihet i måneder og år, ikke fordi de har begått forbrytelser, men ganske enkelt for å legge til rette for utvisning, selv i tilfeller der dette er umulig, sier Nicolas Beger i Amnestys Europa-avdeling.

Kypriotiske myndigheter har nektet å løslate immigranter, selv etter at landets høyesterett har pålagt dem å gjøre det, konstaterer Amnesty i rapporten «Punishment without a crime: Detention of migrants and asylum seekers in Cyprus».

Asylsøkerne og innvandrerne som sperres inne, får verken tilgang til skikkelige helsetjenester eller juridisk bistand, slår menneskerettsorganisasjonen fast.

Kypros, som ble medlem av EU i 2004, anklages også for brudd på EUs lover.

– Kypriotiske myndigheter bryter med viten og vilje både EUs og internasjonale lover når de sperrer irregulære innvandrere inne uten å vurdere alternative tiltak og å vise at slik innesperring er nødvendig, sier Giorgos Kosmopoulos i Amnesty.

Amnesty kritiserer også forholdene i de kypriotiske interneringssentrene og betegner dem som overfylte og uhygieniske. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2