Amnesty bekymret for menneskerettsbrudd i Ingusjetia

Amnesty krever at russisk politi må holdes ansvarlig for vold, rå maktbruk og brudd på menneskerettigheter i Ingusjetia og andre områder i Nord-Kaukasus.

Amnesty International la torsdag fram en rapport som beskriver vilkårlige henrettelser, forsvinninger og utstrakt bruk av tortur i den russiske delrepublikken Ingusjetia.

Siden 2002 har mer enn 200 mennesker, mange etniske tsjetsjenere, blitt bortført av bevæpnede og maskerte menn. Mange er fortsatt savnet, mens andre har blitt funnet mishandlet og drept. Mange sitter også fengslet, der de blir utsatt for grov tortur.

De grove menneskerettsbruddene uføres av russiske politimyndigheter og får ingen rettslige konsekvenser for de ansvarlige, ifølge rapporten.

Amnesty understreker at selv om rapporten først og fremst tar for seg situasjonen i Ingusjetia, er problemene like store i andre deler av Nord-Kaukasus også.

– Dette viser at de alvorlige menneskerettsbruddene foregår fortsatt ukontrollert og ustraffet i hele Nord-Kaukasus, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge.

– Nå må russiske myndigheter sikre at alvorlige overgrep og menneskerettsbrudd utført av polititjenestemenn blir etterforsket og straffet, i henhold til grunnleggende menneskerettsstandarder. Den langsiktige sikkerheten i regionen avhenger av dette, sier hun.

Amnesty oppfordrer norske myndigheter til å ta opp disse forholdene i møter med russiske kollegaer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2