En av de tre løslatte amerikanerne gjør V-tegnet på flytrappen. Foto: JIM BOURG/Reuters/NTB scanpix
En av de tre løslatte amerikanerne gjør V-tegnet på flytrappen. Foto: JIM BOURG/Reuters/NTB scanpix

Amerikanere løslatt fra Nord-Korea takker Trump for hjelpen

De tre amerikanerne som onsdag ble løslatt fra Nord-Korea, takket president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo for innsatsen de har lagt ned.

Klokken 2 natt til torsdag lokal tid landet de tre løslatte amerikanerne sammen med Pompeo på flybasen Joint Base Andrews i delstaten Maryland. Der sto Trump klar til å ta imot dem.

Også førstedame Melania Trump, visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo var tilstede for å ta dem imot.

Takker venner og familie

De tre amerikanerne så ut til å være ved god helse, ifølge presidenten. Mennene har gått sammen om en skriftlig uttalelse til pressen.

– Vi ønsker å uttrykke vår dype takknemlighet til den amerikanske regjeringen, president Trump, utenriksminister Pompeo og det amerikanske folk for at de har brakt oss hjem. Vi takker Gud og alle våre familiemedlemmer og venner som ba for at vi skulle komme hjem. Gud velsigne USA, det beste landet i verden, heter det i uttalelsen.

Tiltalt for spionasje

Kim Hak-song arbeidet ved Det vitenskapelige og teknologiske universitetet i Pyongyang (PUST) og ble pågrepet ved en jernbanestasjon i den nordkoreanske hovedstaden i mai 2017, mistenkt for å ha utført «fiendtlige handlinger» mot det nordkoreanske regimet.

Kim Sang-duk, også kalt Tony Kim, ble pågrepet i april 2017 ved hovedflyplassen i Pyongyang. Også han hadde undervist ved PUST.

Kim Dong-chul, en amerikansk forretningsmann i 60-årene som er født i Sør-Korea, ble pågrepet i november 2015 og dømt til ti års hardt arbeid i Nord-Korea etter å ha blitt tiltalt for angivelig spionasje.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2