Airbus-eier gikk med milliardtap i 2009

Fly- og forsvarskonsernet EADS, som blant annet eier Airbus, fikk et tap på 763 millioner euro i 2009. Konsernet slet i fjor med store overskridelser.

Tapstallet som ble lagt fram tirsdag, kan sammenlignes med et overskudd i 2008 på 1,6 milliarder euro eller 12,9 milliarder kroner. EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) eier flyprodusenten Airbus, som har slitt tungt med flere av sine prosjekter.

Blant disse er de store forsinkelsene i utviklingen av det militære transportflyet A400M. Denne flytypen kunne i desember i fjor ta av på sin første prøvetur, etter en forsinkelse på mer enn tre år og kostnadsoverskridelser tilsvarende 40 milliarder kroner.

Men også produksjonen av passasjerflyet A380, også kalt Superjumbo, har slitt med store problemer. Kunder har fortalt om en rekke feil på flyene, deriblant kabler som tok fyr og trøbbel med motorene.

Problemene med de to flytypene bidro til at EADS gikk med stort tap i fjor, selv om konsernets omsetning holdt seg nesten uendret på rundt 42,8 milliarder euro eller nesten 345 milliarder kroner. Ordretilgangen falt derimot med rundt 3 prosent. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2