Salman Rushdie ble hardt skadd etter knivstikking i natt. Foto: Grant Pollard / NTP
Salman Rushdie ble hardt skadd etter knivstikking i natt. Foto: Grant Pollard / NTP

Agent: – Det er dårlige nyheter

Salman Rushdie er fortsatt koblet til respirator, og kan ikke snakke. Dette melder agenten hans klokken ett natt til lørdag.

– Det er dårlige nyheter, sier forfatterens agent Andrew Wylie til nyhetsbyrået Reuters. Ifølge agenten er Rushdie fortsatt koblet til respirator, og kan per nå ikke snakke.

– Salman vil sannsynligvis miste et øye, nervene i armen hans ble skadet og leveren hans ble stukket og skadet.

En 24-år gammel mann fra New Jersey er pågrepet etter angrepet.

Få sikkerhetstiltak

En hel sal med fremmøtte på en litteraturfestival ble vitner til angrepet på forfatteren.

Rushdie, som har hatt en dødsdom for blasfemi hengende over seg siden utgivelsen av boken Sataniske vers har lenge vært omgitt av sikkerhetstiltak. De siste årene har han imidlertid hevdet at faren ikke lenger er så stor, og han har etter eget ønske beveget seg friere og med et lavere sikkerhetsnivå. Festivalarrangørene sier til Reuters at de har hevnendt seg til politiet for å heve sikkerheten fordi Rushdie skulle komme, men at Rushdie selv ikke ba om noen spesielle tiltak.

Skulle snakke om eksil

Angrepet fant sted på Chautauqua-institusjonen nær Lake Erie omtrent 644 kilometer nord-vest for New Yorks byområde. Rushdie, som har skrevet 14 romaner, skulle snakke om hvor viktig det er at USA innvilger asyl til forfattere og kunstnere i eksil.

Salman Rushdie ble selv forfulgt av det iranske regimet etter at Ayatollah Ruhollah Khomeini utropte en fatwa mot ham i 1989, der han ba «alle modige muslimer i verden» om ¨ta øovet av Rushdie og hans forleggere. Boken Sataniske vers ble sett på som et angrep på profeten og koranen.