afgh-demo-bartheide - Forsvarsministeren fryktet enda verre sammenstøt

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) er glad for at «det gikk så bra som det gjorde» da den norske leiren i Maimana i Nord-Afghanistan ble angrepet torsdag.

En norsk soldat og minst tolv demonstranter ble såret da 150-200 rasende afghanere angrep leiren. Forsvarsministeren mener det kunne gått langt verre, og viser til angrepet i 2006, mot den daværende norske leiren. Da ble flere demonstranter drept av norske kuler, og det blir karakterisert som et lykketreff at den norske kontingenten klarte å stagge mobben.

– Da jeg fikk meldingene i morges, gikk tankene med en gang til angrepet i 2006. Det var flere likheter, men heldigvis også flere ulikheter, sier forsvarsministeren til VG Nett.

Denne gangen var ikke minst afghanske sikkerhetsstyrker med på å løse opp folkemengden.

– Etter 2006 ble leiren flyttet ut av byen. I dag har vi altså en ny leir med langt mer oversiktlig område rundt, og langt bedre fysiske sikkerhetstiltak. Det er langt flere soldater i leiren. Og mens det i 2006 ikke var noen afghanske sikkerhetsstyrker i Faryab som kunne komme til unnsetning, kom de på plass relativt raskt i dag, sier Eide. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2