Abdullah Abdullah vil ikke samarbeide. (Foto: Musadeq Sadeq/AP)
Abdullah Abdullah vil ikke samarbeide. (Foto: Musadeq Sadeq/AP)

Abdullah vil ikke styre med Karzai

Den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah vil ikke gå inn i en regjering sammen med president Hamid Karzai hvis Karzai vinner valget.

Taliban oppfordrer på sin side til boikott og truer med mer vold.

I et intervju med CNN sier Abdullah at han trakk seg ut av en regjering med Karzai for over tre år siden og ikke er interessert i å delta i en slik regjering igjen.

– Men jeg vil være den første til å gratulere ham om han vinner i en åpen og troverdig prosess, sier Abdullah.

Måtte overtales til nytt valg

Verdens ledere var raskt ute med å hylle Karzai da den sittende presidenten denne uken gikk med på at det skal arrangeres nyvalg.

LES OGSÅ: Omvalg satt langt inne for Karzai

President Hamid Karzai viser fram blekket på fingeren etter
  å ha avgitt sin stemme ved valget. (Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS)
President Hamid Karzai viser fram blekket på fingeren etter å ha avgitt sin stemme ved valget. (Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS)

Men Karzai måtte gjennom mange runder med overtalelser, og eksperter frykter at også den andre valgomgangen vil bli preget av fusk, voldelige angrep og lav deltakelse, særlig i de uroligste provinsene i sør og øst.

Et håp om avtale

USA hadde håpet at de to ville gå sammen i en regjering ut fra den tankegang at en slik regjering vil oppfattes som legitim.

Både vestlige diplomater og eksperter har denne uken holdt døren åpen for at det kan bli en avtale mellom Karzai og Abdullah i tiden fram mot den nye valgomgangen.

En rekke stemmer fra valget 20. august ble underkjent av den FN-oppnevnte Klagekommisjonen.

LES OGSÅ: – Omfattende valgfusk i Afghanistan

Da disse stemmene ble trukket fra, viste det seg at president Hamid Karzai likevel ikke fikk over 50 prosents oppslutning, og en ny valgomgang skal derfor avholdes 7. november. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2