30 pinjekjernebønder mistet livet i amerikansk droneangrep

Et amerikansk droneangrep som var rettet mot IS, traff i stedet sivile og drepte 30 pinjekjernebønder i Afghanistan.

BEGRAVELSE: Familie og bekjente sørger under en begravelsesseremoni for en av ofrene som mistet livet i droneangrepet onsdag. Angrepet skjedde i Khogyani i provinsen Nangarhar i Afghanistan. Foto: Parwiz
BEGRAVELSE: Familie og bekjente sørger under en begravelsesseremoni for en av ofrene som mistet livet i droneangrepet onsdag. Angrepet skjedde i Khogyani i provinsen Nangarhar i Afghanistan. Foto: Parwiz

Onsdag kveld traff et amerikansk droneangrep Khogyani-distriktet i Nangarhar-provinsen øst Afghanistan.

Angrepet, som egentlig var ment å ramme IS-krigere, drepte i stedet 30 pinjekjernebønder. Bøndene var akkurat ferdig med arbeidsdagen da dronene kom seilende gjennom lufta.

– Arbeiderne hadde tent opp et bål og satt samlet rundt idet dronen traff de, sier Malik Rahat som er fra området til Reuters.

I tillegg til at 30 personer mistet livet, ble også 40 bønder skadd i angrepet, opplyser president Ashraf Ghanis rådgiver Jawaid Zaman.

Rasende og fortvilte innbyggere bar torsdag morgen tolv lik til provinshovedstaden Jalalabad for å protestere mot droneangrepet, opplyser lederen for provinsrådet, Ahmad Ali Hazrat.

USA bekrefter

En talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan, Sonny Leggett, bekrefter at det var snakk om amerikanske droner og omtaler det som et presisjonsangrep rettet mot krigere fra den ytterliggående islamistgruppen IS.

– Vi er kjent med påstandene om at sivile ble drept, og vi samarbeider med lokale tjenestemenn for å innhente fakta og forsikre oss om at dette ikke er en bløff for å ta oppmerksomheten bort fra de sivile som ble drept av Taliban på et sykehus i Zabul-provinsen, sier Leggett.

Lastebilbombe

Sykehuset i byen Qalat sør i Afghanistan ble torsdag morgen rammet av en svært kraftig lastebilbombe, som la deler av bygningen i grus.

Sårede ble båret ut i sjal og laken, og de hardest skadde ble brakt til sykehus i Kandahar, 130 kilometer unna. Opptil 90 mennesker ble såret i angrepet.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, som angivelig var rettet mot en nabobygning der den afghanske etterretningstjenesten har kontorer.

Samtaler kollapset

Taliban har de siste månedene sittet i fredssamtaler med USA, men forhandlingene brøt sammen tidligere i september. President Donald Trump erklærte at samtalene var «døde», og siden da har Taliban utført angrep nesten hver eneste dag. Samtidig har gruppen meldt at den er klar for nye samtaler.

Tidligere denne uka ble nesten 50 mennesker drept i to angrep som skjedde omtrent samtidig – det ene var rettet mot et valgkampmøte for president Ashraf Ghani, mens det andre fant sted ved flere departementer i Kabul. Begge angrepene ble utført av selvmordsbombere, og Taliban tok også på seg ansvaret for disse angrepene.