24-åring siktet for angrepet på Salman Rushdie

Forfatteren Salman Rushdie ble hardt skadet etter å ha blitt knivstukket under et arrangement i New York. Hadi Matar (24) fra New Jersey er siktet for angrepet.

Den verdenskjente og kontroversielle forfatteren, Salman Rushdie (75), skulle holde en tale under et litteratur-arrangement i småbyen Chautauqua, nær Buffalo helt nord i New York fredag, da han ble angrepet og knivstukket mens han var på scenen.

Delstatspolitiet i New York holdt ved 23-tiden fredag, norsk tid, en pressekonferanse. Her offentliggjorde de at det er 24 år gamle Hadi Matar, fra Fairview i New Jersey, som er siktet for å ha angrepet Rushdie.

Det lokale politiet sier de ikke har noen indikasjon på motivet bak handlingen så langt. Lørdag er politiet i gang med å ransake boligen til den antatte gjerningsmannen, melder Reuters.

Så langt er det kjent at Matar hadde billett til arrangementet. Han skal ifølge NBC ha uttrykt sympati med shia-ekstremisme og den iranske revolusjonsgarden.

FBI koblet inn

Han ble raskt pågrepet etter angrepet.

Matar hadde inngangsbevis og tok seg inn på arrangementet på samme måte som de andre tilhørerne. Deretter gikk han opp på scenen og knivstakk Rushdie i halsen minst én gang, samt minst én gang i magen, opplyser politiet.

PÅGREPET: Her blir Hadi Matar (24) pågrepet og siktet for angrepet på Salman Rushdie. Foto: AP
PÅGREPET: Her blir Hadi Matar (24) pågrepet og siktet for angrepet på Salman Rushdie. Foto: AP

Politiet antar at 24-åringen handlet alene, men legger til at det er tidlig i etterforskningen. FBI er også koblet inn i saken for å fastslå motivet for angrepet.

følge politikilder som New York Post har snakket med, skal 24-åringen sympatisere med det iranske regimet og landets revolusjonsgarde. Det var det iranske regimet som gikk ut med en Fatwa mot Rushdie etter at han skrev boken Sataniske vers.

Stukket i leveren og kan miste et øye

Tre timer etter angrepet opplyste Rushdies agent, Andrew Wylie, at forfatteren ligger på operasjonsbordet, uten at han ga noen flere detaljer.

Klokken ett natt til lørdag kunne Rushdies agent fortelle til Reuters at Rushdie antagelig kommer til å miste et øye. Nervene i armen hans er skadet, og han ble knivstukket i leveren.

Øyenvitner til angrepet forteller om skrekkelige scener.

Blodig

– Han var dekket av blod, og det rant blod ned på gulvet. Jeg så bare blod rundt øyene hans som rant nedover kinnet, sier øyenvitne Roger Warner til New York Times.

BLOD: Det er tydelige blodspor på veggen, samt på en stol, på scenen der Rushdie ble angrepet. Foto: Joshua Goodman/ AP Photo
BLOD: Det er tydelige blodspor på veggen, samt på en stol, på scenen der Rushdie ble angrepet. Foto: Joshua Goodman/ AP Photo

Han satt selv på første rad sammen med sin kone, da en høy, slank mann fra publikum iført en svart maske stormet scenen og angrep Rushdie.

Ifølge et annet øyevitne, David Graves, hadde ikke Rushdie en gang rukket å reise seg fra stolen sin før han ble angrepet.

– Alt skjedde på kun noen sekunder, sier han til avisen.

Ifølge flere andre vitner ble den 75 år gamle forfatteren stukket med kniv gjentatte ganger, inkludert i halsen, før gjerningsmannen ble overmannet.

Fredag kveld bekrefter guvernøren i New York at Rushdie fortsatt er i live.

– Han får den hjelpen han trenger, sier guvernør Kathy Hochul på en pressekonferanse fredag.

Hun sier det pågår en innsats for å samle inn mer informasjon om gjerningsmannen som angrep Rushdie på et litteraturarrangement i delstaten.

Bekrefter knivstikking

En reporter fra AP ble vitne til angrepet. Reporteren opplyser han så en mann storme scenen og begynte å slå eller knivstikke Rushdie, mens forfatteren ble introdusert.

Delstatspolitiet, som etterforsker angrepet, opplyser at Rushdie har pådratt seg stikkskader i halsen etter angrepet.

Rushdie ble fraktet med helikopter til sykehus.

FLØYET TIL SYKEHUS: Salman Rushdie blir her fraktet til helikopter og fløyet til et sykehus i nærheten. Foto: AFP
FLØYET TIL SYKEHUS: Salman Rushdie blir her fraktet til helikopter og fløyet til et sykehus i nærheten. Foto: AFP

Personen som intervjuet Rushdie på scenen ble påført lettere hodeskader i angrepet.

Drapstruet i over 30 år

Den 75 år gamle, indiskfødte Salman Rushdie har levd med politibeskyttelse og med trusler hengende over seg siden han skrev boken «Sataniske vers» på 1980-tallet.

TRUET I 30 ÅR: Forfatteren Salman Rushdie (75) har levd med politibeskyttelse og med trusler hengende over seg i over 30 år. Foto: Grant Pollard/ AP
TRUET I 30 ÅR: Forfatteren Salman Rushdie (75) har levd med politibeskyttelse og med trusler hengende over seg i over 30 år. Foto: Grant Pollard/ AP

Mange muslimer mener boken er blasfemisk.

I 1989 ble det, som følge av boken, utsendt en fatwa av lederen av Iran, Ayatollah Khomeini, som krevde at Rushdie måtte henrettes for blasfemi.

Levde i skjul

Iran utlovet også en dusør på 3 millioner dollar til den som drepte Rushdie.

I nesten et tiår levde forfatteren i skjul og byttet bosted hyppig. Han kunne ikke engang fortelle barna sine hvor han bodde.

Flere personer som var tilknyttet distribusjon av boken, blant annet bokhandlere, oversettere og forlag har blitt skadet eller drept. Blant dem var den norske Aschehoug-forleggeren William Nygaard.

Nygaard ble skutt i et attentat i 1993, men overlevde.

Forsvarer av ytringsfriheten

I årene etter etter utgivelsen av Satanistiske vers har Rushdie vært utsatt for hets og trusler.

I 2012 måtte han trekke seg fra en indisk litteraturfestival eller trusler fra muslimske grupper.

Rushdie har lenge vært en tydelig forsvarer av ytringsfriheten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter at en rekke av de ansatte ble drept i et islamistisk attentat i 2015.

I 2007 ble Rushdie slått til ridder i Storbritannia, noe som utløste nye protester i Iran og Pakistan.