21 personer drept i skoleskyting i USA

19 barn og to voksne ble drept da en mann gikk og skjøt rundt seg på en barneskole i Texas tirsdag. Den mistenkte gjerningsmannen handlet på egenhånd og er død, opplyser politiet.

Skoleskytingen er den dødeligste på nærmere ti år i USA.

Hendelsen skjedde på barneskolen Robb i byen Uvalde, som har om lag 15.000 innbyggere. Byen ligger 130 kilometer vest for San Antonio, ikke langt fra grensa til Mexico.

Den mistenkte gjerningsmannen, en 18-åring, er angivelig skutt av politiet. Ifølge Texas guvernør Greg Abbott er gjerningsmannen Salvador Ramos.

Hendelsen startet, ifølge politiet, da den mistenkte 18-åringen skjøt sin egen bestemor, før han dro til barneskolen og drepte 19 barn og to voksne lærere, skriver Reuters. Bestemoren er innlagt på sykehus, får CNN bekreftet.

De drepte barna er mellom seks og ti år gamle.

BARNESKOLE: Politiet går i nærheten av barneskolen Robb i Uvalde, Texas. Foto: Dario Lopez-Mills / AP
BARNESKOLE: Politiet går i nærheten av barneskolen Robb i Uvalde, Texas. Foto: Dario Lopez-Mills / AP

Minst 17 personer er også skadd etter skytingen. For to av dem er tilstanden kritisk, skriver Reuters.

Etter at den mistenkte gjerningsmannen skjøt bestemoren sin, skal ha kjørt bil til skolen, før han deretter krasjet den i en grøft. Da han kom seg inn på skolen, «gikk han inn i flere klasserom og begynte å skyte», opplyser talsmann for offentlig sikkerhet i delstaten, Erick Estrada. Det skriver CNN.

Det er ukjent hva som var gjerningsmannens motiv.

Ifølge guvernør Greg Abbott ble gjerningspersonen drept da politiet konfronterte ham på skolen. To politimenn ble i den forbindelse også skutt, uten at de har fått alvorlige skader.

– Håndvåpen og rifle

Den lokale TV-stasjonen KSAT var først ute med å melde at to personer er døde etter en masseskyting i Texas tirsdag.

Under en pressekonferanse ved 22.30-tiden norsk tid sa Texas-guvernør Greg Abbott at 14 elever og én lærer hadde blitt drept.

Natt til onsdag ble dødstallet ytterligere oppjustert da opplyser talsmann for offentlig sikkerhet i delstaten, Erick Estrada, opplyste om at 21 personer var blitt drept i masseskytingen, deriblant 19 barn og to voksne.

Skytteren bor i samme by og gikk på en videregående skole der.

Gjerningspersonen skal ha tatt seg inn på skolen med et håndvåpen og muligens en rifle, ifølge guvernøren.

Politiet meldte litt etter klokken 13 lokal tid at gjerningspersonen hadde blitt pågrepet.

Pete Arredondo, politisjef i Texas, bekrefter også at den mistenkte gjerningspersonen er død.

– La meg forsikre dere om at gjerningsmannen er død, og vi leter ikke aktivt etter en annen person eller andre mistenkte i denne saken, sier han til journalister tirsdag.

Flere sykehuset

Ordføreren i Uvalde, Don McLaughlin, sier via en tekstmelding til ABC News at «dette er en forferdelig situasjon».

McLaughlin legger til at hans kontor kontakter pårørende før man går ut offentlig med informasjon.

Det er bestemt at resten av skoleåret er avsluttet. Skoleåret skulle ha vart fram til torsdag denne uken, skriver CNN.

Uvalde Memorial Hospital i Texas ber nå personer melde seg som blodgivere som følge av skyteepisoden ved barneskolen Robb i Texas tirsdag, skriver den lokale TV-stasjonen KSAT 12.

Ifølge TV-stasjonen, har ett av blodsentrene i Texas, STBTC, sendt over minst 15 enheter med blod til ofre ved Uvalde Memorial Hospital, men forsyningene skal være i ferd med å ta slutt.

Biden orientert

Presseansvarlig for Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, opplyser tirsdag kveld norsk tid at president Joe Biden har blitt orientert om skoleskytingen i Texas.

– President Biden har blitt orientert om de grusomme nyhetene om skytingen på barneskolen i Texas og vil fortsette å bli orientert etter hvert som det kommer mer informasjon, skriver presseansvarlig Jean-Pierre på Twitter.

– Hans bønner er med familiene som er berørt av denne forferdelige hendelsen, og han vil tale i kveld når han kommer tilbake til Det hvite hus, legger hun til.

Det hvite hus flagger på halv stang som følge av hendelsen i Texas.

– Tanker og bønn er ikke nok

Ordfører i Houston, Sylvester Turner, har kommet med en bønn til Kongressen i etterkant av skytingen tirsdag.

– Jeg er knust over å høre om dagens tragiske hendelse ved Robb barneskole i Uvalde, Texas, som tok livet av 14 uskyldige barn og en lærer og etterlot dusinvis av barn skadet.

– Kongressen må handle, og guvernør og statlige lovgivere må vedta en rimelig våpenkontrollgivning. Velgerne må kreve det av sine representanter. Hvor mange må miste livet fra meningsløs våpenvold?, leggen han til.

Også tidligere presidentkandidat Hillary Clinton har kommet med en uttalelse i etterkant av tirsdagens hendelse.

– Tanker og bønn er ikke nok. Etter flere år med ingenting annet, er vi i ferd med å bli en nasjon av fortvilte skrik. Vi trenger rett og slett lovgivere som er villige til å stoppe våpenvold i Amerika som dreper barna våre, sier Clinton.

3500 masseskytinger siden Sandy Hook

Skytingen i Texas tirsdag er den dødeligste siden Sandy Hook-massakren i 2012.

Under barneskoleskytingen ved Sandy Hook i Connecticut ble 20 barn og seks voksne ble drept 14. desember 2012, i tillegg til at gjerningspersonen også drepte sin mor før han tok sitt eget liv.

I løpet av disse ti årene har det ifølge The Washington Post vært rundt 3500 masseskytinger i USA, målt etter Gun Violence Archives definisjon om minst fire sårede i samme skytehendelse.

Ifølge gunviolencearchive har det vært 211 masseskytinger i USA hittil i 2022. Det har altså vært flere masseskytinger enn det har vært dager hittil i år, understreker CNN.