MINDRE STØTTE: Nato har mindre oppslutning blant det norske folk. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
MINDRE STØTTE: Nato har mindre oppslutning blant det norske folk. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

165 angrep på norske styrker i Afghanistan

De norske styrkene i Afghanistan ble i første halvår i år utsatt for 165 angrep og hendelser av ulike slag, blant annet direkte beskytning og veibomber.

Statistikken viser at det ble registrert 85 direkte og indirekte angrep, 15 veibombe-angrep, 27 bombeforsøk og 38 andre typer hendelser, skriver Aftenposten.

Ni drept

Fem norske soldater ble drept i årets første halvår, og totalt er ni norske soldater blitt drept i Afghanistan siden 2004.

De 165 angrepene viser at første halvår i år har vært den hittil vanskeligste perioden for de norske styrkene i landet.

Forsvaret og forskere forklarer utviklingen med å vise til at NATO i fjor endret strategi overfor opprørerne i Afghanistan. Strategien medfører at ISAF-styrkene oftere rykker ut til steder hvor de tidligere holdt seg unna, og soldatene blir dermed oftere utsatt for angrep fra opprørere.

Krevende høst

Høsten blir også vanskelig, tror tidligere sjef for den norske kontingenten i Afghanistan, Gjermund Eide.

– Jeg tror dessverre det kan bli en tøff og krevende høst. Antallet hendelser er imidlertid avhengig av hvordan vinteren blir. Blir det kaldt, går opprørsaktiviteten ned. Uansett tror jeg ikke man kan slåss seg til seier i Afghanistan. Vi må tilby noe annet enn opprørerne og Taliban, og bli flinkere med utviklingsarbeid, begge veier, skoler og helseinstitusjoner. Der har vi ikke kommet så veldig langt, sier Eide. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2