Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Ukraina-støtten vil føre til økt oljepengebruk

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at krigen i Ukraina kan vare i årevis, og advarer mot å undervurdere Russland.

– Et jernteppe har på nytt senket seg i Europa, og delt Europa i to, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han redegjorde om situasjonen i Ukraina i Stortinget torsdag.

Ifølge Støre kan krigen vare i årevis.

– Vi venter nye russiske offensiver. De kan være nær forestående sier statsministeren.

Til tross for svakheter i det russiske regimet og i forsvaret, mener Støre at det ikke må undervurderes.

– De kan mobilisere et stort antall soldater. De har en omfattende industri som kan produsere store mengder våpen. De har store lagre med ammunisjon og militært utstyr, som stridsvogner, sier han.

Han mener Russland forsøker å tvinge fram et annet Europa – med mye farligere omgivelser for land som Norge.

– Vi må stille spørsmålet: Hvis Russland tar Ukraina, hvilket land er det neste? Listen over land som tidligere har vært underlagt Moskva er lang.

Milliardstøtte

Ved siden av statsbudsjettet i år, ønsker regjeringen å gi én milliard kroner i en ettårig ekstrabevilgning til utviklingsland som er særlig rammet av krigens globale ringvirkninger.

– Det vil bety et økt norsk bidrag til humanitær innsats og kamp mot sult i land i Afrika og Midtøsten, noe som også vil bidra til redusert migrasjonspress mot Europa i en krevende tid, sa Støre.

Økt oljepengebruk

Norge skal også bidra med langvarig økonomisk støtte til Ukraina, og dette vil innebære en midlertidig økning i oljepengebruken, ifølge statsministeren.

– Det mener vi er forsvarlig i en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon. Det er i vår nasjonale interesse at Ukraina ikke taper krigen, og vi er i en situasjon hvor vi har handlingsrom grunnet ekstraordinære inntekter fra petroleumssektoren, sa Støre.

Det er ikke klart hvor stort bidraget i det såkalte Ukraina-programmet blir. Men støtten blir langvarig og skal finansiere både militær og sivil støtte.

Trapper opp

I 2022 ga Norge over 10 milliarder kroner i sivil og militær støtte til Ukraina.

– Nå trapper vi opp denne støtten, sa Støre.

Støtte til Ukraina skal ikke føre mer oljepenger inn i norsk økonomi, og skal ikke føre til økt rente eller inflasjon i Norge, understreket han.

– Et slikt bidrag kan derfor forenes med et ellers stramt budsjettopplegg og innrettes på en måte som gir svært liten innvirkning på aktivitetsnivået i norsk økonomi. Kort sagt: Dette er penger ut av Norge som vi ikke bør bruke eller ville brukt i Norge nå.

Støre sa videre at stortingspartiene skal møtes mandag om Ukraina-programmet.

– Der vil rammer og ytterligere detaljer i regjeringens forslag bli lagt fram og diskutert.

Mer innhold fra TV 2