Trump vil melde seg torsdag

Donald Trump har godtatt kausjon på 200.000 dollar i Georgia, og bekrefter at han vil melde seg for politiet torsdag.

BETALER DYRT: USAs tidligere president Donald Trump før en goldturnering i New Jersey tidligere i august. Foto: AP Photo/Seth Wenig
BETALER DYRT: USAs tidligere president Donald Trump før en goldturnering i New Jersey tidligere i august. Foto: AP Photo/Seth Wenig

Amerikanske CNN melder mandag kveld at Donald Trump har godtatt kausjon på 200.000 dollar i saken hvor han er siktet i delstaten Georgia.

Også nyhetsbyrået AP melder om samme sum. Prislappen tilsvarer over to millioner norske kroner.

Den tidligere amerikanske presidentens advokater har mandag møtt ved distriktsadvokatens kontor. Han godtar også andre betingelser for sin løslatelse.

Trump har fått beskjed om at han må melde seg til politiet i Fulton County innen fredag. To anonyme kilder har uttalt til CNN at han vil gjøre dette torsdag

Melder seg

Trump bekrefter i et innlegg publisert på sin egen sosiale medieplattform TruthSocial at han drar til Atlanta i Georgia førstkommende torsdag for det som tilsvarer et fengslingsmøte i Norge.

Der skal han svare på hvordan han vil forholde seg til tiltalen mot ham. Etter møtet vil han bli løslatt igjen.

Tiltalen

Ifølge tiltalen prøvde Trump å endre valgresultatet i 2020, hvor han ble slått av Joe Biden.

Han er tiltalt på 13 punkter, og er blant annet tiltalt for brudd på Trump den såkalte Rico-loven. Den brukes vanligvis i saker mot organisert kriminalitet, og omtales som en «mafia-lov».

De øvrige 18 personene er også tiltalt etter denne loven.

I tillegg til denne saken, er Trump også tiltalt i tre andre saker:

I Washington D.C er han tiltalt for blant annet sammensvergelse om å bedra myndighetene, forhindre en offentlig prosess og å påvirke vitner. Dette i sammenheng med stormingen av Kongressen i Washington D.C.

I en føderal sak er han tiltalt for å ha ulovlig oppbevart hemmelig­stemplede dokumenter uten sikring, etter at han han selv var gått av som president.

I New York er han tiltalt for å ha ulovlig brukt valgkampmidler til

å betale hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels, for at hun ikke skulle fortelle om deres forhold. Trumps advokat har allerede sonet en dom i saken.

Må oppføre seg – også i sosiale medier

WSB-TV melder at vilkårene i kausjonen blant annet er at Trump ikke skal oppføre seg på en måte som virker truende på vitner eller medtiltalte i saken og heller ikke gjør noe annet som kan hindre rettens gang.

I vilkårene presiseres det blant annet at det også gjelder innlegg i sosiale medier.

Trump får også forbud mot å kommunisere «på noen måte, direkte eller indirekte» om fakta i saken med noen av de medtiltalte eller sakens vitner, utenom å gjøre det gjennom advokater.

Dersom Trump bryter vilkårene, kan han bli fengslet.

Trump er tiltalt i saken sammen med 18 andre. To av dem fikk også kausjonen sin fastsatt mandag. For Trumps tidligere advokat John Eastman settes kausjonen til 100.000 dollar.

– Klare for mugshotet

Sheriff Patrick Labat har sagt at fengselet er åpent 24 timer i døgnet for Trump og hans allierte som skal melde seg. Sheriffen har også insistert på at Trump skal bli behandlet som alle andre tiltalte.

– Hvis ikke noen forteller meg noe annet, skal vi følge normal praksis. Det har ingenting å si hva slags status du har. Vi er klare for mugshotet, sa Labat til reportere tidligere i måneden.

Forbes påpeker at dette i så fall blir det første mugshotet av Trump, men samtidig at det trolig forhandles om hvorvidt dette skal skje eller ikke.