Foto: Sindre Nakken / TV 2
Foto: Sindre Nakken / TV 2

Ti boliger evakuert på grunn av brann i Ålesund

– Skogen oppe bak husene er knusktørr. Det er skikkelig skummelt, forteller en av de evakuerte naboene til TV 2.

En lyngbrann i Skarbøvika i Ålesund blusset opp lørdag kveld. Politi og brannvesen overvåker brannen kontinuerlig, og ble nødt til å evakuere flere beboere. Det ble en annerledes lørdagskveld for naboene i gaten som ligger nærmest den tørre, skogkledde høyden.

– Det er knusktørt i skogen rett bak oss

Astrid Overaa er en av de som har måttet gå ut av huset sitt og stå på gaten lørdag kveld.

– Det er skikkelig skummelt. Først brant det rett bak huset, men nå har flammene flyttet seg litt.

Det er knusktørt i skogen bak husene. Naboene har fått beskjed om å gå ut av husene, men er ikke evakuert fra området. Foto: Per Christian Dyrø
Det er knusktørt i skogen bak husene. Naboene har fått beskjed om å gå ut av husene, men er ikke evakuert fra området. Foto: Per Christian Dyrø

Bak husene i høyden flammet det opp, og Astrid og naboene har blitt bedt om å gå ut på gaten av politi og brannvesen. Flere familier med barn står og følger med på hvor ilden dukker opp neste gang.

– Det er knusktørt i skogen rett bak oss, sier Astrid. – Først brenner det ett sted, og så plutselig ser vi en ildlue som flytter seg.

Hun og de andre beboerne er i kontakt med politi og brannvesen, og får klare beskjeder om hva de skal gjøre.

– Sånn sett er det trygt og tydelig, sier Astrid.

– Gult farenivå

Politiet oppfordrer beboere til å holde dører og vinduer lukket og slå av unødvendig ventilasjon i området.

– Vi er på stedet med flere patruljer. Brannvesenet er også på plass, sier operasjonsleder Eivind Klokkersund i Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2.

– De har begynt å evakuere de nærmeste byggene øst for der det brenner. Det skal være cirka 70 meter fra brannen og ned til bebyggelsen.

Klokkersund forteller at det er vekslende vindforhold. Det er også svært tørt, og skogbrannfaren er satt til gult nivå i området.

– Vi evakuerte først tre hus, men nå har vi evakuert totalt ti boliger, opplyser han.

Beboerne opplevde at politi og brannvesen ga klare beskjeder som var lette å forholde seg til. Foto: Per Christian Dyrø
Beboerne opplevde at politi og brannvesen ga klare beskjeder som var lette å forholde seg til. Foto: Per Christian Dyrø

Klokken 23. 44 opplyser politiet at det fortsatt brenner godt i terrenget. Det jobbes fortsatt aktivt med å holde kontroll på brannen. Det er ikke meldt om personskade, skriver politiet i Møre og Romsdal.

Nærmere halv ett opplyser folk på stedet til TV 2 at brannvesenet er i ferd med å få kontroll på situasjonen. De styrer brannen ned mot sjøen.

– Vinden har jo endret seg hele tiden. Det gjør det vanskelig for brannvesenet å få slukket brannen, men nå har vi begynt å klare å styre den, slik at vi får kontroll, sier politiets innsatsleder Ewa Welle til TV 2.

De evakuerte fikk lov til å gå inn i husene sine igjen nærmere ett, men politiet gjentar oppfordringen om å holde dører og vinduer lukket.

– Utfordringen er den skiftende vinden. Hvis det fortsetter sånn som det er nå, har vi kontroll.

Flere vitner til fyrverkeri

Klokkersund sier til TV 2 at politiet arbeider med flere mulige årsaker.

– Vitner har observert fyrverkeri tidligere på kvelden, men det er flere mulige årsaker her. Andre har observert at det har vært tent lys i terrenget. Det kan også være antent av en engangsgrill, sier Klokkersund.

Det er så tørt i området at en liten gnist kan ha antent. Politiet vil undersøke mulige forklaringer i morgen. Brannvesenet blir værende i området og overvåke at det ikke blusser opp igjen gjennom natten.