Gøteborg:

Stort kvikkleireskred på E6 – frykter flere ras

STENUNGSUND (TV 2): Et stort kvikkleireskred har rasert E6 ved nord for Gøteborg. Politiet sier det er farlig i området.

RASET: En Burger King i området har blitt slukt av raset natt til lørdag. Foto: Adam Ihse/TT
RASET: En Burger King i området har blitt slukt av raset natt til lørdag. Foto: Adam Ihse/TT

Nødetatene ble varslet om skredet 01.45 natt til Lørdag.

Tre personer er fraktet til sykehus med lettere skader, opplyser politiet. Disse skal ha kjørt inn i et hull, skriver SVT.

I morgentimene har hunder og spesialtrent personell bedrevet søk etter folk i massene, opplyser politiets pressevakt, August Brandt, til SVT. Det skal ikke være noen indikasjoner på at det er mennesker i rasmassene.

– Det er farlig her. Hullet er 20 meter dypt der det er dypest, det er nesten som en et stup ned. Derfor er det direkte livsfarlig å gå inn i området, sier Brandt til Aftonbladet om området hvor skredet har gått.

Til TV 2 forteller Brandt at skredet er 500 meter langt og 300 meter bredt.

– Kvikkleireskred

Geotekniker Håkon Heyerdahl, ved Norges Geotekniske Institutt, forteller at det skal dreie seg om et kvikkleireskred.

– Det er vel ganske sikkert at dette er et kvikkleireskred. Det er ikke et synkehull. Man ser det på størrelsen og hele oppførselen av hvor dette har artet seg, forteller Heyerdahl til TV 2.

Hva som har utløst raset utenfor Stenungsund er ikke klart, men politiet har startet en foreløpig etterforskning i forbindelse med en byggeplass i nærheten som skal ha bedrevet sprengning.

– Vi undersøker om det har noen sammenheng med skredet. Vi har sperret av ved arbeidsplassen og avhører folk med tilknytting til arbeidsplassen, sier Brandt i politiet.

Samtidig utelukker ikke politiet at det kan gå flere ras.

– Det er ofte når det går større skred at det er flere ting som utløser det. Ett området kan ha et ustabilt sted, for eksempel en skråning, som gir et mulighet for et brudd. Men du kan også ha arbeid som pågår og ting som skjer. Samtidig har du alltid påvirkningen av grunnvann, forteller Heyerdahl.

Samtidig opplyser Geoteknikeren at kvikkleireskred ikke er ukjent i området.

– Dette er et område hvor det historisk har gått en del kvikkleireskred. Det har vært en 3–4 store siden 1950-tallet.

MASSIVT: Kvikkleiereskredet som gikk natt til lørdag skal ha berørt 160 mål. Foto: Adam Ihse/TT
MASSIVT: Kvikkleiereskredet som gikk natt til lørdag skal ha berørt 160 mål. Foto: Adam Ihse/TT

– Begynte å slå sprekker

Minst fire biler og én buss kjørte ned i raset natt til lørdag, skriver Expressen.

Ifølge den svenske avisen skal det dreie seg om en ekstrabuss som var satt inn for en toglinje, og at det kun var sjåføren ombord da den den kjørte ned inn i raset.

Michail Romanescu var en av flere sjåfører som sto parkert med lastebiler i området da raset gikk natt til lørdag.

– Plutselig så jeg hvordan asfalten begynte å slå sprekker. Da var det bare å legge på flukt. Jeg er bare glad for at jeg står her uskadd, sier han til Dagens Nyheter.

Samtidig har halvparten av en Burger King-restaurant forsvunnet ned i raset, skriver Göteborgs-Posten.

STORE ØDELEGGELSER: Et større område langs E6 er rasert av synkehullet som oppstod natt til lørdag. Foto: Mikael Berglund.
STORE ØDELEGGELSER: Et større område langs E6 er rasert av synkehullet som oppstod natt til lørdag. Foto: Mikael Berglund.

Frilansjournalist Hans O. Torgersen rykket til Stenungsund lørdag morgen.

– Jeg kom ved sjutiden. Da var det sperringer på alle veier. Men et par steder kom man så nære at man så trær ligge over veien. Det er flere lokale veier som er tatt av raset, blant annet gamle E6, forteller Torgersen til TV 2.

Blir stengt lenge

E6 vil bli stengt i flere måneder etter skredet.

– Det er for tidlig å si nøyaktig hvor lang tid det vil ta å reparere veien, men det dreier seg om mange måneder. Det er et svært omfattende arbeid og vil ha stor innvirkning på trafikken, sier Jörgen Einarsson, direktør for region Vest i Trafikverket.

Han oppfordrer tungtrafikk til å kjøre E45 om Trollhättan.

Normalt passerer 10.000 kjøretøy på strekningen daglig.

Mer innhold fra TV 2