ETTER FROKOST: Statsminister Jonas Gahr Støre snakker med media etter et møte med reineierne fra Fosen på Statsministers kontor. Foto: Alf Simensen / NTB
ETTER FROKOST: Statsminister Jonas Gahr Støre snakker med media etter et møte med reineierne fra Fosen på Statsministers kontor. Foto: Alf Simensen / NTB

Støre innrømmer pågående menneskerettsbrudd

Statsministeren har fredag spist frokost med reindriftssamer fra Fosen. Der har han beklaget for menneskerettighetsbruddet – og innrømmer at det er pågående.

Jonas Gahr Støre har fredag hatt reindriftssamene fra Fosen på frokost på Statsministerens kontor.

– Vi har hatt et godt møte, vil jeg si. Hensikten var å gjenta den beklagelsen som ble gitt i går, sier statsministeren fredag morgen – etter mer enn en uke med aksjoner i Oslo sentrum.

– Ungdommene er opptatt av at dere skal omtale dette som et pågående menneskerettighetsbrudd. Vil dere gjøre det?

– Ja, denne dommen slår fast at konsensjonen sånn som den er gitt, krenker de rettighetene samer har. Så svaret på det er ja, svarer Støre.

– Det var på tide

Reindriftssame Terje Haugen sa til VG på forhånd at han ville «fortelle Støre hvor skoen trykker».

Etter møtet sier Haugen at han synes beklagelsen skulle kommet tidligere.

BERØRT: Terje Haugen er en reindriftssamene som er berørt av vindturbinene på Fosen. Foto: NTB / Alf Simensen
BERØRT: Terje Haugen er en reindriftssamene som er berørt av vindturbinene på Fosen. Foto: NTB / Alf Simensen

– Det var godt å få beklagelse, og det var på tide. Samtidig gir ikke en beklagelse noe mer beiteområder for reinsdyrene våre, sier Haugen.

– En av de første tingene vi må gjøre mer av, er å lytte til den erfaringen de som driver denne næringen har, sier Støre.

– For det første har vi vært fullt og helt vært klar over alvoret i dommen. Det ber jeg om å bli trodd på, at vi har jobbet med det som har vært en klar marsjordre for oss, sier Støre.

Rødt: – Arrogansen har sabotert

Partiet Rødt reagerer på Støres innrømmelse av pågående menneskerettighetsbrudd.

– Støre har endelig innsett at staten står ansvarlig for et menneskerettighetsbrudd. Nå må regjeringen raskt og effektivt stanse det, mener miljøpolitisk talsperson Sofie Marhaug i Rødt.

Hun mener neste naturlige skritt å rive turbinene, restaurere inngrepene og gi områdene tilbake til reindriften.

– Det er det reinbeitedistriktet vil, og ikke ser noen vei utenom, sier hun. Marhaug mener det er utrolig at en beklagelse kommer først etter «så lang tid»:

– Tydeligvis har vi en regjering som må presses fra skanse til skanse før de kommer med noen innrømmelser. Arrogansen fra regjeringen så langt har sabotert prosessen. Det er fint å høre litt ydmykhet nå.

Mer innhold fra TV 2