Stoltenberg: - Veldig alvorlig for Island

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot en veldig alvorlig situasjon hvis ikke IMF-lånet til Island snart går igjennom.

Stoltenberg tok opp problemene med å få igjennom Det internasjonale pengefondets (IMF) hjelpepakke for Island med sin britiske kollega Gordon Brown i London tirsdag.

En av grunnene til utsettelsen er striden mellom Storbritannia og Island etter at Island nektet å garantere for innskudd i den britiske virksomheten til islandske banker som gikk over ende.

– Jeg sa at jeg håper at det går an å få til en enighet og en løsning, sier Stoltenberg til NTB.

Haster
Statsministeren legger ikke skjul på at det haster med å få på plass hjelpepakken på 6 milliarder dollar for det skakkjørte øysamfunnet.

– Hvis ikke det skjer, er det en svært alvorlig situasjon. Pakken skulle allerede ha vært vedtatt, så vi arbeider på overtid, sier Stoltenberg.

Mandag gjorde EU det klart at Unionen vil bidra i IMF-pakken, men bare etter at striden mellom Island og flere europeiske land om oppgjøret etter bankkollapsene er bilagt.

Island har på sin side insistert på å holde dette spørsmålet utenfor arbeidet med pakken.

Norge har allerede gitt klarsignal for å bidra med 8,4 milliarder kroner i IMF-pakken. Stoltenberg vil ikke spekulere i hva som vil skje med dette lånet hvis en IMF-avgjørelse drar ut i tid.

– Vi har lagt til grunn at man skal ha på plass en IMF-avtale. Ingen enkelt land greier å håndtere dette alene, og det trengs et system for å følge opp pengehjelpen, sier Stoltenberg.

Tenker likt
Hovedhensikten med Brown-møtet var å få den siste informasjonen før det store toppmøtet om finanskrisen i Washington lørdag. I motsetning til Norge, er Storbritannia på plass rundt bordet for å diskutere situasjonen med medlemmene i den såkalte G20-gruppen, verdens største og hurtigst voksende økonomier.

Brown har lenge snakket om behovet for reform av Det internasjonale pengefondet IMF og håper krisemøtet i Washington kan være starten på en storstilt reform av det globale økonomiske systemet.

Foruten en styrking av IMF som en vaktbikkje for finanssystemet, ser Brown også for seg overnasjonale tilsyn av markedene, internasjonale regnskapsstandarder og regler for avlønning av ledere for ikke å oppfordre til risikable handlinger.

Det er tanker Stoltenberg støtter.

– Gordon Brown og Norge tenker veldig likt. Vi har snakket om dette siden 1997 og han har vært pådriver for dette i mange år. Han gir uttrykk for de holdninger Norge har, sier Stoltenberg.

En start
Brown har tatt til orde for at Washington-møtet bør være et slags nytt Bretton Woods-møte, for å tegne opp nye regler for verdensøkonomien.

Stoltenberg mener det viktigste på møtet er å få slått fast at de store økonomiene vil bruke rente- og pengepolitikken for å få bukt med krisen, og bruke sine budsjetter for å holde hjulene i gang i realøkonomien.

I tillegg håper han at en prosess starter med en mer grunnleggende reform av verdensøkonomien.

– Det viktigste er at man får i gang et arbeid mellom land for å se hvordan man skal løse dette best. Det avgjørende er at man må bli kvitt den tenkningen som preget verden etter Thatcher og Reagan. Markedet kan ikke overlates til seg selv, det må styres, sier Stoltenberg.

Onsdag fortsetter Stoltenberg samtalene i Brussel, hvor han og seks andre norske ministre skal treffe EU-kommisjonen. Besøket er det største i sitt slag noensinne fra den norske regjeringen til EU-hovedstaden. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2