Forsvarets Leopard-stridsvogner er over 40 år gamle, og skal byttes ut i løpet av få år. Foto: Heiko Junge / NTB
Forsvarets Leopard-stridsvogner er over 40 år gamle, og skal byttes ut i løpet av få år. Foto: Heiko Junge / NTB

Sør-Korea vil sende egne stridsvogner til Norge – om de får kontrakten

Sør-Korea tilbyr å sende stridsvogner myntet på sin egen hær slik at Norge kan styrke Forsvaret raskt.Click to add subtitle

I løpet av en måneds tid blir det avgjort om Norge skal kjøpe inn tyske eller koreanske stridsvogner. Det står mellom Leopard 2A7 fra Tyskland og K2 Black Panther Sør-Korea. Anskaffelsen har en kostnadsramme på 20 milliarder kroner.

Koreanerne peker på drastisk endret sikkerhetspolitisk situasjon i Europa og lover leveranse av 24 stridsvogner til Norge i løpet av 6–8 måneder, skriver Teknisk Ukeblad.

Målet har vært å få levert de første nye stridsvognene i 2025. Men siden prosjektet startet, har Russland startet krig i Europa. Derfor tilbyr koreanske myndigheter å hente ut 24 stridsvogner, som er i ferd med å bygges for sin egen hær, slik at de kan leveres til Norge allerede 6–8 måneder etter kontraktsignering.

Dette kommer fram i et brev fra Defense Acquisition Program Administration (Dapa) i Sør-Korea til Forsvarsdepartementet, som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Forsvarets nåværende stridsvogner, som er av typen Leopard 1 og Leopard 2A4, er over 40 år gamle og skal være krevende å holde i drift.

(©NTB)