Sophie Elises avslutter samarbeidet med NRK

Etter mange dager med massiv kritikk, velger Sophie Elise Isachsen og Fetisha Williams å avslutte samarbeidet med NRK. Influenserne kommer flere stikk til statskanalen.

AVSLUTTER: Sophie Elise Isachsen har valgt å avslutte samarbeidet med NRK. Foto: Martin Leigland / TV 2
AVSLUTTER: Sophie Elise Isachsen har valgt å avslutte samarbeidet med NRK. Foto: Martin Leigland / TV 2

Podkast-samarbeidet mellom NRK og influenserne Sophie Elise Isachesen og Fetisha Williams er slutt. Det skriver Isachsen i en pressemelding.

– NRK har ønsket at dagens avtale skal endres på en måte som legger sterke begrensninger på vår øvrige kommersielle virksomhet. Jeg har ikke ønske om eller anledning til å legge ned resten av min virksomhet for å redde omdømmet til NRK, og vi ser oss derfor nødt til å avslutte samarbeidet, sier influenseren i en pressemelding torsdag kveld.

En og en halv time senere bekrefter NRK at samarbeidet er avsluttet.

NRK skriver at de har konkludert med at de kommersielle bindingene til de to profilene er for omfattende til at de kan kombineres med løpende podkastproduksjon for NRK.

FERDIG: Mandag spilte Sohpie Elise og Fetisha inn sin siste podkast-episode for NRK. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
FERDIG: Mandag spilte Sohpie Elise og Fetisha inn sin siste podkast-episode for NRK. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Manglende støtte

Isachsen og Williams sier at begge hadde ønsket å fortsette samarbeidet med NRK, men understreker samtidig at avgjørelsen om å avslutte samarbeidet er veloverveid.

Podkast-duoen sier at de den siste tiden har opplevd en holdningsendring fra ledelsen i NRK, som de også anklager for manglende støtte.

– NRK var velkjent med våre kommersielle engasjementer da de sa ja til podkast-konseptet «Sophie & Fetisha», sier Isachsen.

Williams og Isachsen mener det virker som at NRK stiller andre krav til dem sammenliknet med andre NRK-profiler, noe duoen opplever som «påfallende».

TV 2 har forelagt Isachsens kommentarer for Charlo Jørgen Halvorsen, fungerende underholdningsredaktør i NRK.

– NRK har en del avtaler med profiler som har andre inntekter fra kommersielle aktiviteter av forskjellig slag. Da må vi ha reguleringer knyttet til denne aktiviteten når man publiseres på NRK. Vi forsøker å være så tydelige som mulig, men skjønner det kan være vanskelig å tilpasse annen næringsvirksomhet, skriver Halvorsen i en tekstmelding.

Dette sier NRK

– Vi kan bekrefte at samarbeidet om produksjon og publisering av podkasten «Sophie og Fetisha» er avsluttet, sier Vibeke Fürst Haugen, kringkastingssjef i NRK i en pressemelding.

NRK skriver videre at de har konkludert med at de kommersielle bindingene til de to profilene er for omfattende til at de kan kombineres med løpende podkastproduksjon for NRK.

– Dette innebærer at siste podkast ble publisert torsdag 2. mars, skriver de i pressemeldingen som ble publisert rundt halvannen time etter at Sophie Elise selv kunngjorde at hun avslutter samarbeider med kanalen.

Ifølge statskanalen skiller avtalen som ble inngått i høst om «Sophie og Fetisha» seg fra andre avtaler NRK har med oppdragstakere utenfor NRK.

– Forskjellen er at andre oppdragstakere har kommersielle begrensninger under hele publiseringsperioden, mens Sophie Steen Isachsen (Sophie Elise) og Fetisha Williams har kunnet drive sin kommersielle virksomhet som før, parallelt med løpende publisering, skriver de i meldingen.

– Vi ville prøve noe helt nytt og skape noe sammen med en av Norges største influensere. I kjølvannet av debattene den siste tiden har NRK valgt å gå gjennom alle sider ved samarbeidet, inkludert avtalen. Vi har nå konkludert med at samarbeid med aktører med så omfattende kommersielle bindinger og aktivitet er uforenelig med å drive løpende, helårs podkastproduksjon for NRK. Det er en feil vi nå retter opp, sier Fürst Haugen.

– Med Sophie og Fetishas podkast ønsket vi å lage et pusterom, der det var innafor å være underholdende og ufiltrert, og samtidig løfte sentrale utfordringer som mange unge møter. Jeg vil takke Sophie Elise og Fetisha for samarbeidet og ønske dem lykke til fremover, sier Charlo Halvorsen, fungerende direktør for Marienlystdivisjonen i NRK.

Angrer ikke

NRK lanserte podkasten «Sophie Elise og Fetisha» for å nå unge lyttere. Det mener podkast-skaperne at de har fått til, og begge er stolte over produktet.

– Vi har takket nei til andre og mer lukrative tilbud for å kunne samarbeide med NRK, og vi angrer ikke på det. Det har vært lærerikt og utviklende å jobbe med en så stor og proff organisasjon, og vi var klare til å utvikle konseptet videre, sier Williams.

STOLT: Fetisha Williams sier hun er stolt over hva duoen har fått til i podkasten. Foto: Martin Leigland / TV 2
STOLT: Fetisha Williams sier hun er stolt over hva duoen har fått til i podkasten. Foto: Martin Leigland / TV 2

Nettopp fordi podkasten har nådd unge lyttere, sier Isachsen at NRKs manglende støtte kommer overraskende på henne.

– Det er derfor overraskende for oss, at NRK bare noen måneder senere, virker usikre på valget sitt. Særlig fordi podkasten vår har engasjert, inspirert og fått flere unge til å bruke større deler av NRK sitt tilbud, skriver Isachsen i historie-funksjonen på sin Instagram-konto.

Klagestorm

Det har stormet rundt Isachsen og NRK-samarbeidet helt siden influenseren publiserte et bilde av seg selv og en annen influenser på Instagram. På bildet holder den andre personen opp en liten pose med hvitt pulver. Siden den gang har Kringkastingsrådet mottatt over 4000 klager, og onsdag bekreftet Kringkastingsrådet at de vil se på saken.

Bildet førte til en større debatt om NRKs samarbeid med influensere, og de kommersielle oppdragene Isachsen kombinerte med å være under kontrakt med statskanalen.

ROTEN: Det nå slettede Instagram-innlegget førte til en omfattende debatt om NRKs samarbeid med Sophie Elise Isachsen. Foto: Skjermdump/Instagram
ROTEN: Det nå slettede Instagram-innlegget førte til en omfattende debatt om NRKs samarbeid med Sophie Elise Isachsen. Foto: Skjermdump/Instagram

NRK varslet at de vil gå gjennom influenserens økonomiske bindinger.

– De økonomiske bindingene hun har og hennes kommersielle virksomhet, må vi se nærmere på. Vi trenger å vite at det ikke er noen tvil rundt vår redaksjonelle uavhengighet, sa kringkastingssjef Fürst Haugen til TV 2 tidligere denne uken.

Forrige torsdag var podkasten tema i NRK-programmet «Debatten». Etter dette fortalte NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen at samarbeidet med influenseren skulle diskuteres.

Denne uken har NRK-ledelsen hatt møter med podkast-duoen, samtidig som statskanalen var tydelige på at ingenting var gjort. Nå har altså Isachsen og Williams selv valgt å avslutte samarbeidet.