Finnes' lønn steg med 45 prosent i 2020:

Solberg: – Da kunne jeg ha reagert

Høyre-leder Erna Solberg sier at aksjesaken har vært vanskelig for ekteskapet, og at det er opp til partiet å bestemme om hun stiller som statsministerkandidat i 2025.

– Dette er utrolig vanskelig, jeg synes det var vanskelig å være så ærlig om at han hadde løyet for meg, sier Erna Solberg til TV 2.

Det har gått seks dager siden Erna Solberg sist snakket i offentligheten. Fredag forrige uke la Solberg fram ektemannens omfattende aksjehandel: Sindre Finnes gjorde over 3600 aksjehandler i perioden hun var statsminister.

Siden da har det vært helt tyst fra Høyre-lederen.

Onsdag møtte TV 2 Erna Solberg på Oslo lufthavn da hun ankom etter et opphold hjemme i Bergen. Også da var hun taus.

Torsdag inviterte hun en rekke redaksjoner til halvtimes lange intervjuer på Høyres Hus i Oslo. Ifølge VG skal Solberg gjennomføre 14 slike intervjuer i løpet av torsdagen.

Klokken 12:00, 15 minutter etter skjema, setter Erna Solberg seg foran TV 2s kameraer.

Intervjuet kan sees i sin helhet på TV 2 Play.

HEKTISK DAG: Erna Solberg skal møte en rekke redaksjoner for intervjuer torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2
HEKTISK DAG: Erna Solberg skal møte en rekke redaksjoner for intervjuer torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Forteller om samlivssituasjonen

TV 2s reportere starter med å spørre Solberg om hvordan samlivet mellom henne og Sindre Finnes er nå. Flere har spekulert i om det vil bli aktuelt for Solberg å ta ut separasjon.

– Jeg tar aldri store beslutninger når krisen oppstår, for jeg mener tid er viktig. Jeg håper tiden kommer til å gjøre at det ikke blir aktuelt for oss, men jeg synes ikke det er noe jeg kan brette ut. Vi er en familie som er tett sammen, og har et langt samliv og barn sammen, forteller Solberg til TV 2.

Solberg forteller også om hvordan det var å stå på pressekonferansen fredag og fortelle om at ektemannen hadde løyet for henne.

– Det var vondt å fortelle, men det er først og fremst handlingen som var vond. Nå har vi har hatt en god helg sammen, snakket sammen og forsøkt å gjøre ting, og samtidig forsøkt å svare ut spørsmål fra pressen. Jeg vil ikke gå mer i detalj på det.

 Foto: Christian Roth Christensen / TV 2
Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Mener hun kunne reagert tidligere

– I 2020 øker Finnes' inntekt med 45 prosent. Hvorfor reagerer du ikke på det?

– Det er det året jeg mener det er grunnlag for at jeg kunne ha reagert. Jeg har rett og slett bare sendt inn min selvangivelse veldig raskt. Vi sto midt oppi en del andre saker akkurat den perioden.

Etter syv år som statsminister, og med stor tiltro til sin mann, mener Solberg at hun ikke hadde grunn til å mistenke noe.

– Du tok litt lett på det da?

– Hvis jeg hadde hatt mistanke om at det hadde foregått noe kunne jeg gått dypere inn i det, men jeg hadde ingen mistanke.

Solberg mener bestemt at Finnes ikke under noen omstendigheter kunne visst hva regjeringen skulle vedta på noe tidspunkt.

Men når hun får spørsmål om han kan ha visst hvilke statsråder hun skulle utnevne, så blir Solberg brått litt mer usikker.

Se videoen under:

– Han er grunnen

Solberg blir også stilt til veggs på hvordan hennes partifeller har omtalt Finnes. Nestleder Henrik Asheim har fått kritikk for måten han han pratet om Solbergs ektemann.

– Har du godkjent en strategi hvor man skal kaste din ektemann under bussen for å redde din politiske karriere?

– Nei, men jeg godkjente en strategi før pressekonferansen på fredag, som ikke er en strategi, men som handler om at vi skulle være ærlige om saken. At grunnen til at vi er i denne situasjonen er at han har vært uærlig mot meg, og begått et grovt tillitsbrudd, sier Solberg til TV 2.

TAR REGI: Erna Solberg har sittet i en rekke intervjuer om aksjeskandalen torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2
TAR REGI: Erna Solberg har sittet i en rekke intervjuer om aksjeskandalen torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

– Han har satt meg i en situasjon som er svært vanskelig, for han har gjort det motsatte av det han sa han skulle gjøre. Han har drevet med hyppig trading. Det er et tillitsbrudd mellom oss. Og så har ikke jeg godkjent hva de andre [partifeller journ.anm] skal si.

– Jeg har vært sammen med Sindre i fire dager og sikret at denne tidslinjen som ble lagt ut stemte, utover det har vi forsøkt å snakke sammen og reparere.

Solberg sier hun skjønner at det er en del frustrasjon i Høyre over at hun har kommet i denne situasjonen på grunn av Finnes' handlinger.

– Det skjønner Sindre også. Vi skulle bruke denne helgen på å feire valgresultatet. Dette skulle være en festuke, det har det ikke blitt.

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud mener Solberg fritar seg selv for skyld. Se hans kommentar i videoen under:

– Ulike interesser

I de senere dagene har Sindre Finnes skaffet seg både egen advokat og PR-rådgiver. Advokaten sa til TV 2 onsdag at de håper Økokrim vil etterforske saken. Til tross for at de får bistand på hver sin kant, fastholder Solberg at de står sammen i denne krisen.

– Det vil være litt ulike interesser i en sånn sak, også mellom to ektefeller, særlig så lenge Økokrim ikke har avklart om de går inn i noen etterforskning.

LETTET: Solberg sier ektemannen kjenner på en viss lettelse over at aksjehandlene nå er offentlige. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2
LETTET: Solberg sier ektemannen kjenner på en viss lettelse over at aksjehandlene nå er offentlige. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Statsministerkandidaturet - et åpent spørsmål

Under pressekonferansen forrige fredag sa Solberg at hun vil være statsministerkandidat i valget om to år.

– Vil du fortsatt det?

– Jeg har sagt at det er opp til partiet, sier Solberg.

– Men hva vil du?

– Jeg fatter aldri beslutninger av denne typen midt i krisesituasjoner.

– Så det er et åpent spørsmål nå?

– Ja, fordi jeg ser at det avhenger av om Høyre har tillit til meg, og om velgerne kan ha tillit til meg.

– Så du vil prøve å gjenopprette den tilliten? Du vil være statsministerkandidat?

– Jeg er fortsatt partileder i Høyre. Jeg kommer til å være det så lenge jeg har tillit, eller til det kommer opp noe i denne saken som gjør at jeg skjønner at det bør være noen andre.

USIKKER: Erna Solberg sier det er opp til partiet å bestemme om hun er statsministerkandidaten deres for 2025 Foto: Christian Roth Christensen / TV 2
USIKKER: Erna Solberg sier det er opp til partiet å bestemme om hun er statsministerkandidaten deres for 2025 Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Solberg har tidligere sagt at hvis noen av de andre i Høyres arverekke vil ta over ledervervet, så vil ikke hun sette en stopper for det.

– Er det ikke et naturlig tidspunkt å la den nye generasjonen overta? Om to år vil du også være 64 år gammel.

– Jeg er opptatt av at damer på 62 og 64 år fortsatt har mye å gi til samfunnet. Jeg mener at folk pensjonerer seg altfor tidlig. Men spørsmålet om hvem som skal lede Høyre er et spørsmål til Høyre.

– En viss lettelse

Dersom Solberg blir statsminister igjen i 2025 og flytter inn i statsministerboligen, må det tas aksjegrep, sier hun.

– Vi må være sikre på at folk kan ha tiltro til at stolpene er satt slik at Sindre ikke handler aksjer. Jeg har opplevd at han har båret på noe han synes har vært vanskelig en stund, siden han har visst at han ikke har vært ærlig ovenfor meg. Det er en viss lettelse i at det har kommet ut.

– Hvordan går det med ham?

– Det er vanskelig, men jeg tror han må svare på det selv.