Snøkaos: – La heller bilen stå

Fastkjørte busser, innstilte tog, utforkjøringer og forsinkelser på flyplassen preger Østlandet onsdag. Snøen skaper kaos.

 Foto: Karoline Victoria Leirvaag Nordanger/TV 2
Foto: Karoline Victoria Leirvaag Nordanger/TV 2

Det har onsdag vært store problemer knyttet til å komme seg fra A til B på Østlandet. Stort snøfall har gjort at busser kjører seg fast, og trafikken har flere steder blitt stående i stampe.

– Det er en gjenganger i hele byen. Vi arbeider så fort vi kan, og ber alle de som ikke må kjøre om å la bilen stå. Ta heller beina fatt, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til TV 2.

– Slik det fremstår nå, er det ikke mye helling på veien som skal til før det blir stans. Alt av brøytemannskaper er ute. Det tar den tida det tar, sier han.

– Alle tog blir innstilt

Også for Bane Nor er det knapt noe som helst som i det hele tatt går på skinner onsdag ettermiddag:

– Alle tog blir innstilt mellom Drammen og Gulskogen, melder Vy i et varsel på sin app klokken 17.14.

– Vi står midt i det

På Drammensbanen, Askerbanen, Bergensbanen og Sørlandsbanen er det forsinkelser mellom Drammen og Gulskogen. Dette skyldes feil på sporveksler.

– Vi jobber med å rette feilen, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor.

På Gjøvikbanen er det også snøen som får skylden:

– Det er forsinkelser og innstillinger på grunn av snø og is i sporveksler på Gjøvikbanen. Det jobbes med å rydde snø på strekningen, skriver de.

AVGANGER: Det var store forsinkelser på Oslo S onsdag. Foto: Ingvill Drægni / TV 2
AVGANGER: Det var store forsinkelser på Oslo S onsdag. Foto: Ingvill Drægni / TV 2

Forsinkelser på inntil halvannen time

Ruter opplyser at mer eller mindre alle deres buss- og trikkelinjer er forsinket eller innstilt.

– Forsinkelser på inntil 60-90 min må påregnes, noen innstillinger kan også forekomme, skriver Ruter i en trafikkmelding.

– Beregn ekstra god tid om du må reise nå i ettermiddag og kveld, sier Ruters pressevakt Øystein Dahl Johansen i en pressemelding.

Gardermoen: De fleste fly forsinket

– Vi får alle flyene av gårde, men de fleste avgangene får senere tider. Det er snakk om forsinkelser fra et kvarter opp til en time på det verste, sier Harald Kvam, som er kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, til TV 2.

Årsaken til at flyene blir forsinket, er at rullebanene jevnlig må stenges for å brøytes. I tillegg må alle flyene avises før de kan lette.

MÅ BRØYTES: Rullebanene på Gardermoen må jevnlig brøytes for snø onsdag. Det er med på å skape forsinkelser. Foto: Simen Olafsen / TV 2
MÅ BRØYTES: Rullebanene på Gardermoen må jevnlig brøytes for snø onsdag. Det er med på å skape forsinkelser. Foto: Simen Olafsen / TV 2

– Forholdene tatt i betraktning, står det ok til. Dette er typisk norsk vintervær hvor det snør tett og blåser, og da tar alt lengre tid. Reisende må nok regne med at det blir forsinkelser utover kvelden også, sier Kvam.

Han oppfordrer alle reisende til å beregne god tid til flyplassen, ettersom snøfallet også har skapt kaos på veiene.

– Alt av tilgjengelig mannskap er ute og jobber, og det vil de være utover kvelden og natten også, sier Kvam.

Ring 2 sperret av rutebuss

Ring 2 i Oslo er sperret av en passasjerbuss i Finnmarksgate like øst for Carl Berners plass.

– En rutebuss har kjørt seg fast. Bergingsbil er på vei. Det er naturligvis store trafikale problemer på stedet, sier Pedersen.

TV 2s reporter på stedet meldte tidligere onsdag at tre-fire busser står i kø på Gamlebyen i Oslo, hvor bussene sliter med å kjøre videre på det utfordrende føret. Videobilder fra stedet viser at minst én av bussene ser ut til å ha kjørt seg fast.

Politi på stedet opplyser til NRK klokken 17.32 at bussen skal ha sperret veien i rundt 20 minutter.

Snø og glatt, vanskelig føre har ført til forsinkelser og trafikkaos i Oslo og store deler av Østlandet onsdag.

Meldinger på rekke

Trafikkmeldingene har vært mange fra politiets operasjonssentraler på Østlandet onsdag:

  • På Tyristrand har en buss kjørt ut av veien. Politiet meldte at det var fare for at den kunne velte, men at alle var ute av bussen og at det ikke var fare for menneskeliv.
  • På Hamar i Innlandet skal en fotgjenger ifølge politiet ha blitt påkjørt, og tas hånd om av helsepersonell på stedet, med ukjent skadegrad. Fører av bilen avhøres.
  • En lastebil fikk stans på E16 mellom Sollihøgda og Skuitunnelen i Bærum. Den sperret en tid begge felt.
  • En rekke fjelloverganger er stengt på grunn av dårlig vær, melder vegtrafikksentralen.
  • En bil har kjørt i autovernet i Moss, og blitt påkjørt av en annen bil. Personen hadde vondt i nakken etter ulykken, og trafikken fikk gå sakte forbi i kun ett felt på stedet.

Mer innhold fra TV 2