Sindre Finnes slutter med aksjekjøp etter storhandel

Erna Solbergs ektemann sier at han vil drive med andre hobbyer enn aksjehandel fremover. I forrige uke handlet han for 450.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

AKSJE-STOPP: Sindre Finnes sier at han vil kvitte seg med alle sine børsnoterte enkeltaksjer og finansielle instrumenter i løpet av neste år. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
AKSJE-STOPP: Sindre Finnes sier at han vil kvitte seg med alle sine børsnoterte enkeltaksjer og finansielle instrumenter i løpet av neste år. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Som følge av at Erna Solberg fortsetter som Høyre-leder og vil bli statsministerkandidat i 2025, har ektemannen Sindre Finnes kommet frem til at han ikke lenger kan handle aksjer.

Det varsler han i en uttalelse via Solbergs pressekontakt tirsdag.

– Jeg slutter nå, og vil avstå fra det så lenge Erna er en ledende rikspolitiker. Fremover vil jeg gradvis selge alle mine børsnoterte enkeltaksjer, og senest innen 31. desember 2024, i god tid før neste stortingsvalg, vil jeg ikke eie noen børsnoterte enkeltaksjer eller finansielle instrumenter, heter det i uttalelsen.

– Dette gjør jeg ikke med lett hjerte, da aksjehandel har vært en hobby for meg i mange år, skriver Finnes.

Solberg sier til VG at hun er glad for avklaringen fra sin ektemann, og at det selvsagt skjer i samråd med henne.

Les hele uttalelsen lenger ned i saken.

DN: Gjorde storkjøp i forrige uke

Ifølge Dagens Næringsliv handlet Finnes aksjer for 450.000 kroner i forrige uke, bare dager etter at Solberg den 13. november annonserte at hun fortsetter som Høyre-leder.

Avisa skriver at Finnes gjorde to kjøp i seismikkselskapet Argeo 16. og 17. november. Han handlet til sammen 142.750 aksjer i selskapet, til en verdi av over 450.000 kroner basert på disse dagenes kurser.

AKSJESTOPP: Som følge av at Erna Solberg fortsetter som Høyre-leder og vil bli statsministerkandidat i 2025, har ektemannen Sindre Finnes kommet frem til at han ikke lenger kan handle aksjer. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2
AKSJESTOPP: Som følge av at Erna Solberg fortsetter som Høyre-leder og vil bli statsministerkandidat i 2025, har ektemannen Sindre Finnes kommet frem til at han ikke lenger kan handle aksjer. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Ingen begrensninger

Da Solberg varslet at hun fortsetter som Høyre-leder sist mandag, sa hun til TV 2 at det ikke er noen grunn til at Finnes ikke kan drive med aksjehandel nå:

– Han eier aksjer og han driver helt sikkert både med noe salg og andre ting. Men det er ikke noen grunn til at man ikke skal drive med aksjehandel, selv om jeg tror det er ganske lite han driver med for øyeblikket.

– Har han noen begrensinger på det nå?

– Nei, hvorfor skulle han ha begrensinger på det?

– Fordi du er partileder i Høyre og kan bli statsminister igjen?

– Hvis jeg blir statsminister så vil han ikke drive med aksjehandel, sa Solberg til TV 2.

FORTSETTER: Erna Solberg varslet mandag 13. november at hun ikke gir seg som Høyre-leder. Foto: Ingvild Gjerdsjo / TV 2
FORTSETTER: Erna Solberg varslet mandag 13. november at hun ikke gir seg som Høyre-leder. Foto: Ingvild Gjerdsjo / TV 2

– Har lært mye

Finnes skriver at det viktigste nå er å bidra til at Solberg blir statsminister igjen.

– Jeg har lært mye av det som har skjedd, og ønsker nå bare å bidra til å rydde opp. Når alt kommer til alt, mener jeg det viktigste er at Erna blir statsminister igjen i 2025, og jeg kan drive med andre hobbyer enn aksjer.

Videre skriver Finnes at han i utgangspunktet burde hatt mulighet til å handle aksjer som alle andre, siden Solberg ikke er statsminister.

STATSMINISTER: Ifølge Finnes er det viktigste nå å bidra til at Solberg kan bli statsminister igjen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
STATSMINISTER: Ifølge Finnes er det viktigste nå å bidra til at Solberg kan bli statsminister igjen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Men jeg skjønner at det ikke er så enkelt, gitt alt Erna har måttet stå i de siste ukene. Jeg ønsker ikke at hun og partiet også i fortsettelsen skal måtte bruke tid på å svare på stadig nye spørsmål knyttet til disponeringer jeg gjør i vår felles økonomi.

Her kan du lese hele uttalelsen til Sindre Finnes:

Les hele uttalelsen fra Sindre Finnes her:

I forrige uke ble det klart at Høyre har tillit til Erna, og vil at hun skal fortsette å lede partiet. Erna har bestemt seg for at hun ønsker å stå på videre, og jobbe for å bli statsminister i 2025. Dette støtter familien og jeg fullt opp om.

Etter gode diskusjoner med folk rundt meg, har jeg kommet til at en nødvendig konsekvens av dette, er at jeg slutter å kjøpe enkeltaksjer og finansielle instrumenter. Jeg slutter nå, og vil avstå fra det så lenge Erna er en ledende rikspolitiker. Fremover vil jeg gradvis selge alle mine børsnoterte enkeltaksjer, og senest innen 31. desember 2024, i god tid før neste stortingsvalg, vil jeg ikke eie noen børsnoterte enkeltaksjer eller finansielle instrumenter.

Dette gjør jeg ikke med lett hjerte, da aksjehandel har vært en hobby for meg i mange år. Jeg mener det er viktig at så mange som mulig bidrar til økonomien gjennom å investere i norske arbeidsplasser og norsk næringsliv, samtidig som man sparer til seg og familien. Nå som Erna ikke er statsminister burde jeg i utgangspunktet hatt anledning til å handle aksjer som alle andre. Men jeg skjønner at det ikke er så enkelt, gitt alt Erna har måttet stå i de siste ukene. Jeg ønsker ikke at hun og partiet også i fortsettelsen skal måtte bruke tid på å svare på stadig nye spørsmål knyttet til disponeringer jeg gjør i vår felles økonomi.

Jeg har lært mye av det som har skjedd, og ønsker nå bare å bidra til å rydde opp. Når alt kommer til alt, mener jeg det viktigste er at Erna blir statsminister igjen i 2025, og jeg kan drive med andre hobbyer enn aksjer.

Som allerede kjent i media, har jeg kjøpt og solgt aksjer jevnlig siden Erna gikk av som statsminister høsten 2021. I 2023 har jeg solgt en del for å kunne betale ned lån, betale skatt, og betale for den juridiske bistanden jeg har fått i tiden etter Ernas pressekonferanse fredag 15. september. Jeg har også måttet selge meg ut av enkelte selskaper, og flytte pengene til andre selskaper, som følge av at min arbeidsgiver, Norsk Industri, har fått nye retningslinjer for aksjeeierskap for ansatte. Disse sier blant annet at vi som ansatte ikke skal kjøpe aksjer i bedrifter som er medlem i Norsk Industri. Aksjer vi har i medlemsbedrifter skal vi enten «fryse» eller selge, etter nærmere avtale med arbeidsgiver.

Jeg planlegger å fortsette å selge enkeltaksjer i tiden fremover, slik at jeg verken har enkeltaksjer i børsnoterte selskaper eller finansielle instrumenter innen 31. desember 2024. Altså i god tid før stortingsvalget om knappe to år. Derfor har jeg tatt kontakt med forskjellige forvaltere, for å undersøke ulike måter å håndtere mine sparepenger på fremover. Jeg har allerede en del sparepenger i fond, og aksjefond er et godt alternativ til enkeltaksjer. Dette vil forhåpentligvis skape langt mindre problemer for Erna, med tanke på hennes habilitet.

Til sist vil jeg benytte anledningen til å takke dere som har tatt dere bryet med å sende meg og andre i familien en hyggelig melding i tiden som har vært.

Mer innhold fra TV 2