Prins Harry i retten:

Sier tabloidartikler gjorde ham deprimert og paranoid

Første dag av rettssaken mellom prins Harry og flere britiske tabloidaviser er over. Harry var ikke nådig i sin omtale av pressen og britiske myndigheter.

VITNER: Prins Harry vitner i søksmålet mot tabloidavisen Mirror. Foto: Kin Cheung/AP
VITNER: Prins Harry vitner i søksmålet mot tabloidavisen Mirror. Foto: Kin Cheung/AP

Tirsdag inntok prins Harry vitneboksen i London High Court, hvor hertugen saksøker de britiske tabloidavisene i Mirror Group.

Prins Harry trekker fram 33 ulike artikler publisert av Mirror og deres søsteraviser mellom 1996 og 2009, som bevis på at avisene har benyttet seg av telefonavlytting og andre ulovlige virkemidler for å kunne publisere intime detaljer om hans privatliv.

FOTOFORBUD: Det var ikke lov å ta bilder under utspørringen av den britiske hertugen.
FOTOFORBUD: Det var ikke lov å ta bilder under utspørringen av den britiske hertugen. Foto: Elizabeth Cook/PA via AP

Mirror nekter på sin side å ha gjort noe galt, og advokat Andrew Green KC innleder rettssaken med å grille prins Harry.

– Disse artiklene er illustrerer de mest åpenbare eksemplene på inngripende ulovlig aktivitet, sier prinsen på spørsmål om hvorfor han valgte akkurat disse artiklene.

– Prinsen hadde opprinnelig klaget inn 148 artikler, men har siden nedjustert dette antallet, påpeker Green.

Se video: Mange hadde møtt opp utenfor rettssalen

– Depresjon og paranoia

Prinsen sier artiklene publisert i Mirror endret hvordan folk forholdt seg til ham. Dette gjaldt blant annet hans mor, prinsesse Diana, som endret hennes forhold «til meg som hennes sønn».

– Det var uunngåelig at deres oppførsel endret seg rundt meg, sier prins Harry.

I prins Harrys forberedte vitneutsagn, som blant annet Sky News har fått tilgang til, skriver han videre at tabloidpressen fikk flere platoniske og romantiske forhold til å ta slutt.

Prinsen sier også at han ble deprimert og paranoid som følge av all oppmerksomheten.

Se video:

– Jeg husker at minst en av kjærestene mine sa at foreldrene hennes hadde advart mot meg og sagt at jeg ikke var verdt alt bryet. Forholdet vårt tok slutt kort tid senere, heter det i vitneutsagnet.

– Jeg husker at det var veldig vanskelig å stole på noen, som førte til perioder med depresjon og paranoia, erkjenner han.

– Bunnivå

I det 55 sider lange vitneutsagnet til prinsen blir navnet til prinsens nåværende kone Meghan Markle nevnt fem ganger, imens navnet til eksen, Chelsy Davy dukker opp 118 ganger. Det skriver Daily Mail.

EKSEN: Harry sin tidligere kjæreste Chelsy Davy nevnes 118 ganger i vitneuttalelsen hans. Bildet er fra 2009 Foto: Eddie Keogh/Reuters
EKSEN: Harry sin tidligere kjæreste Chelsy Davy nevnes 118 ganger i vitneuttalelsen hans. Bildet er fra 2009 Foto: Eddie Keogh/Reuters

Prinsen er ikke nådig i sin omtale av britisk presse og britiske myndigheter i vitneutsagnet.

– Landet vårt bedømmes for øyeblikket globalt av tilstanden til pressen vår og myndighetene våre – som jeg mener begge er på et bunnivå, heter det i vitneuttalelsen.

Dette er første gang siden 1891 at et medlem av den britiske kongefamilien kryssforhøres i en rettssak.

Det var ikke tillat å filme under rettssaken, men tilhørerbenken i rettslokalet er tettpakket av både journalister og andre interesserte.

– Kvalm

I tillegg til å gå hardt ut mot Mirrors angivelige telefonavlytting av ham selv, trekker prinsen også fram tilfeller hvor avisen, som da ble ledet av redaktør Piers Morgan, skal ha avlyttet prinsesse Dianas telefon.

Harry sier han ønsker å stille journalistene, inkludert Piers Morgen, til ansvar.

ANKLAGET: Piers Morgan har vært redaktør for flere britiske tabloidaviser. I 2021 ble han tatt av lufta som programleder etter kontroversielle uttalelser Prins Harry og hans kone Meghan. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP
ANKLAGET: Piers Morgan har vært redaktør for flere britiske tabloidaviser. I 2021 ble han tatt av lufta som programleder etter kontroversielle uttalelser Prins Harry og hans kone Meghan. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

– Tanken på at Piers Morgan og hans gjeng med journalister avlyttet min mors private og sensitive meldinger, slik de også har gjort med meg, for så å ha utsatt henne for et mareritt bare tre måneder før hennes død, gjør meg kvalm, tordner prins Harry.

– Jeg blir enda mer bestemt på å stille de involverte, inkludert Morgen, til ansvar for deres motbydelige og fullstendig urettmessige oppførsel.

– Spekulasjonenes rike

I rettssaken ble Harry blant annet spurt ut om hvordan han er så sikker på at pressen avlyttet telefonsamtalene hans gjennom oppveksten.

Han viser til at enkelte journalister allerede har innrømmet å ha avlyttet.

En av de 33 sakene som diskuteres i retten er en nyhetsartikkel om at prinsen brakk tommelen som 16-åring.

Avisen The Mirror skrev at prinsen var «frustrert» over at han ikke kunne spille fotball etter tommelbruddet.

MOR: Avisartikler som omhandlet Harrys mor, Lady Diana blir tatt opp i retten. Foto: John Stillwell
MOR: Avisartikler som omhandlet Harrys mor, Lady Diana blir tatt opp i retten. Foto: John Stillwell

Harry mener avisen fikk tilgang på den informasjonen via «skitne metoder».

– Tror du at journalisten eller noen på hennes vegne har hacket en leges telefon, spør avisenes advokat Andrew Green KC.

Harry svarer at han ikke er sikker. Han har tidligere i rettssaken vist til at det ikke er hans jobb å finne ut av slike ting.

– Er vi ikke, prins Harry, i de totale spekulasjonenes rike, spør advokaten videre.

Harry svarer med å si at det ikke er han som har skrevet artikkelen.

Videre forteller Harry at han lenge trodde det var vennene hans som gikk til avisene med informasjon om ham. Han følte seg paranoid.

Videre antyder prinsen at han har mistet mange venner på denne måten.

– De vennene er ikke lenger mine venner.