Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB
Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB
Tyskland bekrefter:

Sender Leopard-stridsvogner til Ukraina

Tyskland og flere vestlige land vil sende stridsvogner til Ukraina. Russland mener beslutningen tar konflikten til et nytt nivå, mens Jens Stoltenberg sier stridsvogner kan hjelpe Ukraina å vinne.

Den tyske regjeringen bekrefter onsdag at de vil sende den tyskproduserte stridsvognen Leopard 2 til Ukraina. Ukrainske myndigheter har lenge etterspurt dette.

I første omgang skal de sende 14 stridsvogner av denne typen – en stridsvogn som det norske forsvaret også bruker.

– Jeg hørte nettopp disse viktige avgjørelsene i en samtale med Olaf Schulz. Jeg er oppriktig takknemlig overfor kansleren og alle våre venner i Tyskland skriver den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj – som for øvrig fyller 45 år onsdag.

Kort tid etter melder flere andre land, deriblant Nederland og Spania, at de er klare til å sende egne Leopard 2-vogner for å hjelpe ukrainerne.

Ifølge talsperson Steffen Hebestreit for den tyske regjeringen er målet å opprette to bataljoner med Leopard 2-stridsvogner i Ukraina.

En slik bataljon består vanligvis av 56 stridsvogner, samt mye annet materiell og et betydelig antall soldater i støttefunksjoner.

– Kan hjelpe Ukraina å seire

– I et kritisk øyeblikk i Russlands krig kan disse hjelpe Ukraina med å forsvare seg selv, vinne og seire som en uavhengig nasjon, skriver Stoltenberg på Twitter om stridsvognbeslutningen.

Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz uttalte onsdag at de nå vil ha tett samarbeid om leveranser av stridsvogner med internasjonale partnere.

Opptreningen av ukrainske styrker for bruk av stridsvognene vil starte i Tyskland om kort tid.

Tror presset kan øke på kampfly

Førsteamanuensis Paal Sigurd Hilde ved Institutt for forsvarsstudier mener at bekreftelsen tydelig viser at Tyskland har beveget seg med tanke å gi Ukraina våpenleveranser, slik også mange andre land har.

– Nå tar vi et steg videre ved å gi dem tyngre pansrede kjøretøy, sier han og fortsetter:

– Så får man se hva som blir det neste, kampfly for eksempel. Noen er villige til dette, men ønsker ikke å gjøre det alene. Det kan jo komme opp igjen.

Hilde mener at en diskusjon om å gi Ukraina vestlige kampfly kan skje i løpet av måneder.

– At det kan skje i vår, er det ingen tvil om. Da vil flytyper de allerede er kjent med, stå øverst på ønskelisten.

Slik ser frontlinjene i Ukraina ut nå:

 Foto: Jørgen Herland/TV 2
Foto: Jørgen Herland/TV 2

Men Scholz sier at det ikke vil bli noen leveranse av kampfly.

– Dette ble gjort tydelig veldig tidlig, inkludert fra den amerikanske presidenten, sier forbundskansleren.

Flere land sender: – Takk

Den tyske regjeringen bekrefter også at de vil la andre land som har stridsvogntypen, sende disse videre til Ukraina.

Allerede har Polen bedt Tyskland om lov til dette. Også Spania og Portugal, ifølge kilder, skal være klare til å sende flere Leopard-stridsvogner.

– Takk, forbundeskansler Olaf Scholz, skrev Polens statsminister MAteusz Morawiecki på Twitter etter at nyheten kom.

Storbritannia sender også stridsvogner av typen Challenger 2 til Ukraina.

– Vi er glade for at Tyskland slutter seg til Storbritannia, Frankrike og Polen i å sende stridsvogner til Ukraina, sier den britiske forsvarsministeren Ben Wallace.

AMERIKANSK LEVERANSE? Den amerikanske stridsvognen Abrams M1 (nærmest) kjører sammen med et pansret personellkjøretøy, en Humvee og andre pansrede kjøretøy under en årlig øvelse i Marokko juni 2022. Foto: FADEL SENNA / AFP
AMERIKANSK LEVERANSE? Den amerikanske stridsvognen Abrams M1 (nærmest) kjører sammen med et pansret personellkjøretøy, en Humvee og andre pansrede kjøretøy under en årlig øvelse i Marokko juni 2022. Foto: FADEL SENNA / AFP

USA skal, ifølge Reuters og Wall Street Journal, nærme seg en beslutning om å sende et betydelig antall Abrams M1-stridsvogner.

TV 2 har spurt den norske regjeringen om de også vil sende stridsvogner til Ukraina, men regjeringen har ikke ønsket å svare på dette.

Ifølge Dagens Næringsliv og Aftenposten vurderer nå også regjeringen å sende stridsvogner.

Avisene viser til opplysninger fra ikke navngitte kilder, og ingen beslutning skal være tatt. En del av vurderingen er hvordan en slik leveranse vil påvirke Norges forsvarsevne, ifølge Aftenposten.

– Avgjørende

Leveranser av stridsvogner til Ukraina vil kunne ha stor betydning for landets stridsdyktighet, ifølge militære eksperter.

Ukrainas generalstab har anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som nå kontrollerer 18 prosent av Ukraina, skriver NTB.

Oberstløytnant og hovedlærer ved Stabsskolen, Geir Hågen Karlsen, kaller Leopardfor slagmarkens dronning.

– Stridsvognene er helt avgjørende for å gjenerobre de områdene som er okkupert av Russland, både Øst-Ukraina og Krim. I praksis vil forsøk på å erobre disse områdene uten moderne vestlig materiell påføre enorme tap på ukrainsk side, sa Karlsen til TV 2 tirsdag.

Oberstløytnant , Geir Hågen Karlsen. Foto: Thomas Evensen / TV 2
Oberstløytnant , Geir Hågen Karlsen. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Russland: – Tar konflikten til nytt nivå

Etter det ble klart at Tyskland sender stridsvogner, kommenterer Russland beslutningen:

– Denne ekstremt farlige avgjørelsen tar konflikten til et nytt nivå av konfrontasjon og er stikk i strid med uttalelser fra tyske politikere om at Tyskland ikke vil bli trukket inn, sier ambassadør Sergej Netsjajev i en kunngjøring.

Den tyske forbundskansleren mener at Vesten ikke gjør dette:

– Vi må alltid gjøre det tydelig, i alt vi gjør, at vi gjør det som er nødvendig og mulig for å støtte Ukraina, men at vi samtidig forhindrer krigen å eskalere til en krig mellom Russland og Nato, sier Scholz ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tidligere onsdag gikk Kreml ut i harde ordelag om hva som ville skje om USA sendte Abrams M1-stridsvogner.

Leveranser av slike stridsvogner fra USA vil «brenne», heter det i en uttalelse, hvor Kreml også omtaler en potensiell levering som en «kostbar dumhet».

USA ventes ifølge amerikanske medier å kunngjøre allerede onsdag at landet kan sende stridsvogner av typen M1 Abrams til Ukraina.

Mer innhold fra TV 2