MÅ MOTTA FLERE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Pedersen (Ap) under pressekonferansen om flyktningkrisen i Europa fredag. Foto: Truls Aagedal / TV 2
MÅ MOTTA FLERE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Pedersen (Ap) under pressekonferansen om flyktningkrisen i Europa fredag. Foto: Truls Aagedal / TV 2
Flyktningkrisen i Europa:

Regjeringen vil bosette 35.000 flyktninger i 2023

Norge må fortsette å ta i mot et økt antall flyktninger som følge av Russlands krig og terror mot Ukraina, sier regjeringen.

– Vi har ikke sett noe lignende i Europa siden andre verdenskrig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under en pressekonferanse fredag morgen om flyktningkrisen i Europa som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Hittil i år er over 32.000 flykninger enten bosatt eller på vei til å bli bosatt i Norge, opplyser regjeringen. Men enda flere har ankommet Norge – nesten 35.000 – de fleste fra Ukraina.

Regjeringen sier at Norge vil ta i mot enda flere flyktninger i året som kommer og ber kommunene bosette 35.000 flyktninger i 2023.

Antallet flyktninger som Norge har tatt i mot i år, er ti ganger høyere enn i fjor, opplyser regjeringen og kaller tallene historiske. På seks måneder har landet tatt i mot like mange flyktninger som de siste fem årene til sammen.

– Terrorbombing

Krigen pågår fortsatt i Ukraina, og mange millioner mennesker har måtte flykte fra hjemlandet sitt, gir regjeringen som grunn for den økte bosettingen.

– Dette er for medmennesker i Europa. 6,5 million ukrainere er på flukt i eget land, nesten 8 millioner har flyktet ut av landet, sier statsministeren og legger til:

– Og det vi ser i disse dager, er jo et uttrykk for at terroren mot lokal- og sivilbefolkningen i Ukraina ikke stopper – den fortsetter.

Onsdag vedtok EU-parlamentet å stemple Russland som en aktør som driver med statsstøttet terrorisme. Nå kaller også statsministeren Russlands vilkårlige angrep for terror:

– Det blir stadig vanskeligere i Ukraina. Det er usikkert å spå inn i 2023. Med terrorbombingen mot sivile og bombingen av strøm og så videre, så må vi regne med at dette fortsetter. Russland taper på bakken og tar igjen fra luften på en måte som rammer vanlige ukrainere.

– Legger press på velferdstjenesten

Støre presiserer at det er kommunene som er nøkkelaktøren for den daglige velferden i Norge. At Norge nå tar i mot dette antallet flyktninger, kommer ikke uten utfordringer, vedgår regjeringen:

– Det legger press på velferdstjenesten. Det kommer noen foran deg i fastlegekøen, og da handler det om å vise hva slags mennesker vi er for å takle det.

– Jeg vet at mange kommuner opplever at det er problemer med kapasiteten. Det kan bli tøffere i 2023. Presset på knappe ressurser, blir større. Det vil merkes på alle, men dette må vi klare sammen, fortsetter Støre og legger til at regjeringen vil gjøre det de kan for å bistå kommunene.

– Vi må justere underveis med hva vi kan komme med i støtte.

Støre sier videre at regjeringen allerede justert flere lover og regler for å gi kommunene fleksibilitet.

Jonas Gahr Støre og Marte Mjøs Pedersen holder pressekonferanse om immigrantsituasjonen 25. november 2022. Foto: Truls Aagedal / TV 2
Jonas Gahr Støre og Marte Mjøs Pedersen holder pressekonferanse om immigrantsituasjonen 25. november 2022. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Pedersen (Ap) vil det kunne komme enda flere ukrainske flyktninger i år og neste år:

– De nyeste anslagene tilsier at det vil komme 40.000 flyktninger fra Ukraina både i år og neste år. Vi forventer at de fleste som kommer i år, vil bli her neste år. Det er stor usikkerhet, men vi må forberede oss på at det vil være et fortsatt stort behov for mottak av flyktninger, sier hun under pressekonferansen.

Skryter av norske kommuner

Støre gir samtidig norske kommuner honnør for å ha klart å bosette rekordmange flyktninger på rekordtid:

– Jeg er stolt og takknemlig for alle som har gjort det mulig: Norske kommuner, lokalsamfunn, skoler, barnehager, frivillige og nabolag – det er så mange som har tatt godt imot flyktningene som søker trygghet i landet vårt.

– Vi skal stille opp fremover også. Sammen skal vi klare å gi flyktningene som kommer et trygt og godt opphold i Norge.

Regjeringen legger til grunn at de fleste som fikk midlertidig beskyttelse i 2022, blir værende i Norge også neste år. De siste anslagene tyder på at mange vil søke om beskyttelse videre i 2023, skriver regjeringen i pressemeldingen.