STYRKER KLIMAMÅL: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STYRKER KLIMAMÅL: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Klima og miljø:

Regjeringen varsler nye klimagrep

Norge melder nå inn et nytt og forsterket mål om utslippskutt til FN før klimatoppmøtet.

Norges nye mål er 55 prosent kutt i utslipp, opp fra minst 50 prosent, innen 2030.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag i forkant av FNs klimatoppmøte COP27 i Egypt som starter søndag.

Dermed legger Norge seg på samme linje som EU, som har mål om å kutte like mange prosent.

– Dette sender et sterkt signal til andre land, og vi håper flere vil forsterke sine mål, sier Støre.

Ifølge statsministeren er det nå helt nødvendig å ha «full oppmerksomhet» på klima og hva Norge kan bidra med i den store sammenhengen.

I Parisavtalen fra 2015 forpliktet nærmest samtlige FN-land seg til å kutte utslipp for å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

Så langt har den globale gjennomsnittstemperaturen steget med rundt 1,1 grad siden førindustriell tid.

– Vil kreve mye av oss

Støre mener samtidig at de andre krisene som nå pågår, deriblant krig, inflasjon og ettervirkninger fra pandemien, vil påvirke forhandlingene mellom landene på toppmøtet.

Men det er ikke nok å bare varsle nye mål, fortsetter Støre:

– Vi må også ha planer for å nå dem. Det har Norge. Ved å legge fram årlige klimaplaner viser vi tydelig hvordan vi skal nå klimamålene våre. Men det er ingen tvil om at det vil kreve mye av oss.

I fjor gikk utslippene av klimagasser i Norge ned med 0,7 prosent, viser nye tall fra SSB. Dette er 4,7 prosent lavere enn i 1990, som er året man måler utslippskutt opp mot. Innen 2030 skal altså Norge kutte 55 prosent sammenlignet med 1990.

Også klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) var til stede under pressekonferansen.

– Dette vil gjelde alle sektorer. Vi skal gå fra fossil til fornybart i alle sektorer, sier Eide under pressekonferansen.

Vil forsterke klimabistand

Onsdag publiserte FN-byrået Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) en ny rapport som slår fast at temperaturene i Europa har økt med mer enn det dobbelte av det globale gjennomsnittet i løpet av de siste ti årene, som følge av global oppvarming.

Mens i slutten av oktober sa FNs miljøprogram UNEP i en rapport at det finnes «ingen troverdig sti» til en fremtid hvor klimaendringene ikke fører til en temperaturøkning på mer enn 1,5 grader på verdensbasis.

Verden vil bli mellom 2,4 og 2,8 grader varmere innen utgangen av dette århundret, forespeiler UNEP i torsdagens rapport.

Men hvordan å hindre videre oppvarming er bare én av sakene klimatoppmøtet i Egypt vil forhandle om. En annen av toppsakene vil være hvordan land skal klimatilpasse seg og hvordan man skal forebygge tap og skade, spesielt i utviklingsland.

Utviklingsminister Tvinnereim sier under torsdagens pressekonferanse at det viktig at rike land leverer på sine forpliktelser overfor land i Afrika som er sterkt utsatt for konsekvensene av global oppvarming.

– Norge skal doble vår klimafinansiering innen 2026, og det er viktig å understreke at innenfor det skal vi tredoble innsatsen til klimatilpasning, som er et budskap som tas godt i mot i Afrika, sier Tvinnereim.