PRESIDENT: Vladimir Putin i forkant av talen mandag. Foto: SPUTNIK via Reuters
PRESIDENT: Vladimir Putin i forkant av talen mandag. Foto: SPUTNIK via Reuters

Putin bekrefter hevnangrep

Russlands president Vladimir Putin taler mandag etter de russiske rakettangrepene mot flere ukrainske byer. Han lover at Russland vil fortsette å «svare hardt».

I talen sier president Putin at angrepene mot russiske byer er et svar på det han beskriver som «ukrainske terrorangrep». Han stempler nok en gang den ukrainske sabotasjeaksjonen mot Kertsj-broen lørdag som en terroraksjon.

Se deler av talen her:

Broen knytter den okkuperte ukrainske Krimhalvøya til Russland.

– Russland bør gå til motangrep etter eksplosjonen på Krim, sier han, og forteller om mandagens angrep mot flere byer i Ukraina. Han sier disse var rettet mot mål knyttet til kraft, kommunikasjon og militæret.

I en uttalelse skriver Russlands forsvarsdepartement at de har truffet alle sine mål i angrepet, som er et av de største siden krigens innledende faser i februar i år.

Rakettene rammet også sivile, blant annet i et fotgjengerfelt og i en park i Kyiv. Det er flere døde og skadde etter angrepene.

Ukraina hevder angrepene i rushtiden var planlagt for å med vilje skade folk, og anklager Russland for terrorisme.

– Vil svare hardt

Tysklands utenriksdepartement bekrefter ifølge Reuters at landets konsulat i Kyiv også ble truffet under det russiske angrepet mandag morgen.

PÅ VIDEO: President Putins tale var del av et møte i Russlands sikkerhetsråd. Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK via AFP
PÅ VIDEO: President Putins tale var del av et møte i Russlands sikkerhetsråd. Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK via AFP

– Dersom angrep mot Russland fortsetter, vil vi svare hardt. Responsen vil være i samme skala som trusselen mot Russland, lover Putin i talen ifølge Reuters.

Putin hevder videre at Russland forhindres i å etterforske sabotasjen på Nord Stream-rørene i Østersjøen. Han påstår også at Ukraina har prøvd å sprenge den tyrkiske gassrørledningen TurkStream, melder Reuters.

Internasjonal støtte – får luftvernssystem

Flere av Ukrainas allierte har mandag gått ut mot de russiske angrepene – og med støtte til Ukraina:

  • Italias utenriksdepartement kaller angrepene «forskrekkelige», og sier de fremdeles gir sin «urokkelige støtte» til Ukraina.
  • Frankrikes president Emmanuel Macron sier han har snakket med den ukrainske presidenten, og lovet full støtte til landet – også i form av militærutstyr.
  • Tysklands forbundskansler Olaf Scholz sier G7-landene bør kalle inn til hastemøte. I tillegg lover han at Tyskland nå vil sende luftvernsutstyr til Ukraina.

Ukrania vil «innen få dager» motta de første tyske luftvernsystemene sier det tyske forsvarsdepartementet, ifølge Reuters. Resten av den planlagte leveransen vil komme neste år. Systemene skal kunne beskytte en mellomstor by fra luftangrep.

Også Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt fordømmer angrepene i Ukraina. Hun sier de kan utgjøre krigsforbrytelser.

– Jeg fordømmer på det sterkeste Russlands massive missilangrep mot ukrainske sivile og sivil infrastruktur. Angrep mot sivile er ulovlige og kan utgjøre krigsforbrytelser. De som står bak må holdes ansvarlige. Norge vil fortsette å støtte Ukraina, sier Huitfeldt, som mandag er på vei til USA.