Pågrepet på vei over Svinesund: – Så ingen annen utvei

En 22 år gammel mann som er blitt dømt i en bombesak i 2018 og utvist fra landet, er blitt pågrepet på vei til Norge.

2017: Politiet sperret av et stort område da de pågrep den unge russeren på Grønland i april 2017. Foto: Lise Åserud / NTB
2017: Politiet sperret av et stort område da de pågrep den unge russeren på Grønland i april 2017. Foto: Lise Åserud / NTB

Den bombedømt russeren som ble pågrepet på Svinesund torsdag, varetektsfengsles i fire uker.

Det kommer frem i kjennelsen fra Søndre Østfold tingrett lørdag.

– Det er ved denne vurderingen blant annet lagt vekt på sakens alvor og forventet straff, heter det i kjennelsen.

22-åringen var ikke selv til stedet da kjennelsen ble avsagt.

Ba om å bli løslatt

Mannen ble pågrepet på Svinesund torsdag. Det opplyste mannens forsvarer, Javeed Shah, til TV 2 tidligere lørdag.

– Politiet var allerede varslet av meg om at han skulle komme. Hvilket tidspunkt og hvilken rute han kom til å ta, sa Shah til TV 2.

– Vi syntes det var ryddig med tanke på at han kom tilbake. Han forsøker ikke å gjemme noe. Vi mente det var viktig og riktig å opplyse om at han var på vei tilbake, fortsatte forsvarsadvokat Shah.

22-åringen samtykket ikke til fengslingen, og forsvarsadvokat Shah sa de i fengslingsmøtet ville be om at han blir løslatt.

PST bekrefter opplysningene overfor Nettavisen, som først omtalte saken.

Tortur-påstand

Den russiske statsborgeren har søkt asyl og hevder han er blitt utsatt for tortur i hjemlandet. Han er nå siktet for brudd på innreiseforbudet. Han kom tilbake til Norge via Europa og deretter Sverige.

FORSVARSADVOKAT: Javeed Hussain Shah forsvarer den pågrepne russiske mannen. Foto: Berit Roald / NTB
FORSVARSADVOKAT: Javeed Hussain Shah forsvarer den pågrepne russiske mannen. Foto: Berit Roald / NTB

– Det var en stor feil at han ble sendt tilbake til Russland i første omgang. Han forteller at han er blitt utsatt for tortur, umenneskelig behandling og husarrest, sier Javeed Shah til TV 2.

– Når han nå også ble tvunget til å krige for Russland, så han ingen annen utvei, fortsetter han. Shah sier hans klient føler sterk tilknytning til Norge.

Dømt i 2018

Russeren ble første gangen pågrepet i en leilighet på Grønland i april 2017. Han ble opprinnelig siktet for terrorvirksomhet, men tiltalen ble tatt ut på et mindre alvorlig forhold som gjaldt befatning med eksplosiver.

Året etter, i september 2018, falt dommen. Mannen ble dømt til ti måneders betinget fengsel for å ha laget en hjemmelaget eksplosiv innretning. Mannen ble utvist og sendt tilbake til Russland i 2019.

– De vurderingene er det ikke noen vits å grave i nå. Det er verdt å merke seg at høyesterett kom til en dom: Det har vi ikke noen tanker eller refleksjoner over. Men utvisningen var det mye som talte imot, og mange eksperter uttalte at han risikerte å bli torturert, sier Shah om dommen.