Over 70 millioner flyktninger på verdensbasis

Røde Kors frykter at strengere grensekontroller hindrer flyktninger med et reelt beskyttelsesbehov fra å komme inn i Europa. – Vi er bekymret for utviklingen, sier generalsekretær Åsne Havnelid.

Rapporten World Disaster Report viser at over 70 millioner mennesker er tvunget på flukt på verdensbasis.

– Vi er spesielt bekymret for utviklingen i Europa, der strengere og utvidede grensekontroller hindrer mennesker som kan ha et reelt humanitært beskyttelsesbehov fra å komme inn i Europa for å utøve sin rett til å søke asyl, sier generalsekretær i Røde Kors Åsne Havnelid.

Rapporten, som gis ut årlig av Det internasjonale forbundet for Røde Kors og Røde Halvmåne (IFRC), viser at 43 millioner mennesker er drevet på flukt på grunn av krig og konflikt, og til sammen 30 millioner har måttet flykte grunnet naturkatastrofer og utbyggingsprosjekter.

– Som følge av Schengen-samarbeidet har vi fått en felles yttergrense. De humanitære migrasjonsutfordringene i land som Hellas er i høyeste grad også blitt våre utfordringer, sier Havnelid.

Stortingsmeldingen «Barn på flukt» er for tiden ute på høring, før den skal behandles i Stortinget 13. november. Røde Kors mener spesielt at hensynet til barn skal veie tungt i migrasjonssaker. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2