Norske Gabriella (34) måtte løpe med kniv under et av verdens farligste løp

Gabriella var rusavhengig i mange år, så klarte hun å snu livet – og nå har hun nådd nok en milepæl i livet.

SLO REKORD: Gabriella Mathisen var den første kvinnen til å løpe «Jungle Ultra». Foto: Beyond The Ultimate
SLO REKORD: Gabriella Mathisen var den første kvinnen til å løpe «Jungle Ultra». Foto: Beyond The Ultimate

Hvert år holdes ultraløpet «Jungle Ultra», som beskrives som et av verdens mest farlige og krevende løp. Det kan likevel ikke sammenlignes med det ultraløperen Gabriella Mathisen (34) har opplevd.

For hun var rusavhengig i flere år, men etter et oppgjør med tanten sin, klarte hun endelig å få livet på riktig kjøl. Og løpingen ble viktig for henne. TV 2 har tidligere skrevet om hvordan livet hennes lenge var preget av narkotika og prostitusjon.

Men når hun gjester God morgen Norge, kommer hun nesten rett fra flyet etter å ha deltatt i løpet i Peru – et 230 kilometers langt løp midt gjennom jungelen. Over 300 mennesker har deltatt over de siste åtte årene, men kun 50 mennesker har klart å fullføre løpet.

Og nå kan Mathisen klappe seg på skulderen og si at hun var én av dem. Men farene hun møtte på mens hun kjempet seg gjennom terrenget, kommer hun neppe til å glemme.

Slo rekord

Ikke bare fullførte hun på sjetteplass, men hun kunne også kapre tittelen som den eneste kvinnen som har fullført løpet.

– Det er helt utrolig. Det løpet er fylt med alt av inntrykk. Jungelen var virkelig det farligste stedet man kan være, men jeg er veldig stolt av meg selv, forteller hun til God morgen Norge og fortsetter:

HAR IKKE ORD: Gabriella Mathisen har brukt moren som inspirasjon for å fullføre løpet. Foto: Agnes Mogstad/God morgen Norge
HAR IKKE ORD: Gabriella Mathisen har brukt moren som inspirasjon for å fullføre løpet. Foto: Agnes Mogstad/God morgen Norge

– Jeg føler at jungelen har tatt en del av sjela mi, så det har blitt igjen en bit av meg i jungelen – men samtidig så sitter jeg igjen med å føle meg så sterk. Jeg har ikke ord.

Men veien dit har ikke vært lett. Allerede som åtteåring hadde hun sitt første møte med rus – og var allerede avhengig i en alder av tolv. Men vendepunktet kom ikke før over ti år senere. Da hadde hun en lang samtale med tanten sin, som var hennes eneste omsorgsperson.

Det var en samtale som skulle endre livet hennes, når hun ser tilbake på det.

– Søskenbarnet mitt, datteren hennes, fikk en uhelbredelig kreftdiagnose. Så sitter jeg og tanta mi og snakker sammen, hun var veldig god og snill – så da hun var streng var det veldig tydelig. Hun ser på meg og sier: «Nå skal Anka dø, og barna hennes skal miste mammaen sin. Gabriella, lov meg en ting: slutt med heroin, for du trenger ikke å dø».

Hun forteller at søskenbarnet hennes døde, og like etterpå tok tanta livet sitt.

– Da ble det mitt «Life mission» å opprettholde det løftet for den personen jeg virkelig følte meg elsket av. Og det løftet, det holdt jeg.

Hun tenker på dem når hun løper. Og hun tenkte på dem da hun løp det vanvittige løpet i jungelen. Løpet tok fem dager og hun løp omtrent en maratonlengde om dagen.

– Det var helt vilt. Det var planter som slapp ut gass, på en halvmeters avstand, så du fikk en allergisk reaksjon. Alt ville på en måte skade deg, til og med bambus.

Hva er ultraløp?

Ultramaraton er løpskonkurranser på bane, vei eller terreng over lengre distanser enn maratonløp (42 195 m).

En bestemt distanse skal løpes raskest mulig, eller man skal løpe lengst mulig i løpet av en viss tid. Korteste standarddistanse er 50 km, oppad er lengden ubegrenset.

Klassiske konkurranseformer med tidsbegrensning er 24-timers løp, 48-timers løp og 6-dagers løp. I ultraløp starter kvinner og menn sammen, og det er lov og nødvendig med pauser for å drikke, spise og eventuelt sove underveis.

Kilde: Store Norske Leksikon

– Så hvis du datt kunne du ikke ta i noe, for du ble riftet opp. Alt i omgivelsene skulle forsvare seg, det er jo en jungel som har brukt tusenvis av år på å overleve. Så kommer mennesket inn i det, så du hadde alle elementer mot deg.

Ble bitt

Også var det dyrene, da.

– Det var store sommerfugler like store som håndflatene, og de klappet seg sammen og du så bare øyet. Det var spor av jaguar i gjørma foran deg. Det var masse liv og masse insekter. Det var helt tydelig at vi var inntrengere i jungelen.

Underveis i løpet må alle løperne bære det de trenger selv av klær, mat, førstehjelpsskrin, sovepose – og kniv. Du er nesten helt selvstendig gjennom hele løpet, men det er flere kontrollpunkter på veien hvor du kan stoppe, informerer Beyond The Ultimate på sin egen hjemmeside.

FARLIG JUNGEL: Gabriella hevder at hun ble bitt av en slange under løpet. Foto: Beyond The Ultimate
FARLIG JUNGEL: Gabriella hevder at hun ble bitt av en slange under løpet. Foto: Beyond The Ultimate

Hun forteller at de løp med kniv for å kunne forsvare seg, ettersom de også sov ute i jungelen. Men alt gikk ikke helt smertefritt, siden Mathisen hevder at hun ble bitt av en slange midt under løpet.

– Jeg fikk jo den slangen mellom anklene og jeg ble bitt. Jeg følte den, så forsvant den fort. Da tenkte jeg: «Ok, vi var frakta timevis inn i jungelen, og det var ni-ti timer til sykehus».

Det gikk et par minutter, men hun la merke til at hun ikke ble hoven noen steder. Hun så på fingrene, sjekket ansiktet, og så at det ikke skjedde noe på kroppen.

– Etter hvert så skjønte jeg at det gikk greit.

Moren hennes, som selv var rusavhengig, døde for halvannet år siden. Det var morens bursdag mens ultraløperen var i jungelen.

– Jeg gråt mye. Det var sterkt og masse følelser. Jeg tenkte på det livet mamma aldri fikk leve, for hun var under rus og hadde psykiske problemer. Så jeg har brukt henne som motivasjon nå til å leve livet sterkt. Det livet hun ikke fikk leve.