Nord-Koreas leder Kim Jong-un har i høst gjennomført en rekke rakettester. Foto: KCNA / AP / NTB
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har i høst gjennomført en rekke rakettester. Foto: KCNA / AP / NTB

Nordkoreansk rakett skal ha landet i japansk farvann

Nord-Korea har nok en gang sendt opp en ballistisk rakett, ifølge opplysninger fra den sørkoreanske generalstaben.

Raketten ble skutt ut fra landets østkyst.

Kort etter gikk det ut beskjed til den amerikanske militærbasen Misawa i Japan om at alle skulle søke dekning umiddelbart, melder Newswire.

Japansk kystvakt opplyser at missilet landet omtrent 210 km fra den japanske kysten vest for øyen Oshima. Øya ligger i Japan-havet sør-vest for Hokkaido, som er den største av de nordlige, japanske øyene.

Det skal dreie seg om en langdistranserakett, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Flere krisemøter

Den sørkoreanske regjeringens sikkerhetsråd ble innkalt for å diskutere rakettesten.

Rakettoppskytingen bekreftes også av Japan.

– Den ballistiske raketten fra Nord-Korea antas å ha landet i vår økonomiske sone vest for Hokkaido, sier statsminister Fumio Kishida.

USAs visepresident Kamala Harris samler ifølge AFP fem verdensledere til et møte om situasjonen.

– Presidenten er blitt orientert om situasjonen og han og hans nasjonale sikkerhetsteam vil fortsette å ha tette samtaler med allierte og partnere, sier talskvinne Adrienne Watson i USAs nasjonale sikkerhetstråd ifølge NTB.

– Oppskytingen er et uforskammet brudd på flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og øker spenningen på unødvendig vis, noe som kan destabilisere sikkerhetssituasjonen i hele regionen, sier hun.

– Kan nå hele USA

Den japanske regjeringens talsmann Hirokazu Matsuno opplyser at raketten nådde en høyde på 6.000 kilometer og at den fløy i rundt 1.000 kilometer, melder Reuters.

Japans forsvarsminister Yasukazu Hamada oppgir overfor journalister den samme makshøyden og distansen. Han sier høyden tyder på at raketten sannsynligvis ble skutt opp i en bratt vinkel.

Avhengig av vekten på stridshodet som kan plasseres på en slik rakett, kan raketten ha en rekkevidde på mer enn 15.000 kilometer, ifølge Hamada.

– Det betyr at raketten i et slikt tilfelle kan ramme hele USAs fastland, sier han.

Kishida, som fredag er i Bangkok i Thailand der han deltar på toppmøtet i Samarbeidsforumet for Asia og Stillehavsregionen (APEC), kaller rakettesten «fullstendig uakseptabel».

Kan utløse FN-sanksjoner

Oppskytingen fant sted ett døgn etter Nord-Koreas forrige rakettest. Da dreide det seg om en ballistisk kortdistanserakett som falt ned i havet øst for Nord-Korea, ifølge generalstaben i Seoul.

Nord-Korea har i høst gjennomført en rekke rakettester, blant annet med ballistiske raketter.

Ballistiske raketter kan utstyres med kjernefysiske stridshoder. Slike rakettoppskytinger er derfor i strid med FN-sanksjoner som er innført mot Nord-Korea.