Moxnes tatt for nye tyverier: – Jeg har et psykisk helseproblem

Tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes åpner nå opp om flere hendelser der han har stjålet fra butikker. Han har godtatt et forelegg fra politiet.

ÅPNER OPP: Bjørnar Moxnes, som tidligere var leder av partiet Rødt, forteller om psykiske helseproblemer. Foto: Gorm Røseth / TV 2
ÅPNER OPP: Bjørnar Moxnes, som tidligere var leder av partiet Rødt, forteller om psykiske helseproblemer. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Det er i et intervju med VG at Moxnes snakker ut, samtidig som han sier at det er flere spørsmål han ikke orker, eller er i stand til, å gå inn på.

Intervjuet kommer etter at han i sommer ble fersket for å stjele et par solbriller fra en butikk på Oslo Lufthavn.

Overfor avisen begrunner han de nye tyveriene med at han har hatt «noen vanskelige år personlig», som han sier at har gitt utslag i selvdestruktiv atferd.

På Facebook skriver han kort tid etter at artikkelen ble publisert:

– Jeg er lei meg for at jeg har skuffet mange og at dette kommer i veien for det viktige arbeidet Rødt gjør.

Han innrømmer at det er vanskelig å snakke offentlig om dette og disse hendelsene, men at han nå velger å gjøre nettopp det.

Små beløp

Avisen skriver at de fredag forrige uke kontaktet Moxnes angående en ny politianmeldelse mot ham, som gjaldt flere nye tyverier fra en dagligvarehandel i Oslo i oktober og november.

TV 2 har fått innsyn i et forelegg på 15.000 kroner utstedt til Moxnes for fem overtredelser av straffeloven § 321, som omhandler tyveri.

Moxnes sier til VG at han godtok forelegget på stedet.

Samtlige av de nye tyveriene var ifølge VG på beløp under 500 kroner.

Forelegget viser at det er snakk om til sammen seks pakker ost og én pakke salmalaks, fordelt på fem tilfeller, fra midten av oktober til starten av november.

Overfor avisen sier han at ikke er i stand til å møtes, derfor gjennomføres intervjuet over video – og avisen beskriver ham som «svært preget».

NYE TYVERIER: Tidligere leder for partiet Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Tommy Storhaug / TV 2
NYE TYVERIER: Tidligere leder for partiet Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Skikkelig vanskelig

Avisen skriver at Moxnes tidligere ikke har åpnet opp om visse deler av sitt personlige liv, før nå, til og med ikke til sine nærmeste.

Han forteller videre at det ikke har syntes på ham hvordan han egentlig har det og at han som politiker har hatt trening i å holde maska.

– Det er skikkelig vanskelig å innrømme for meg selv og alle andre at jeg har et psykisk helseproblem. Men det både vil – og skal – jeg gjøre noe med. Det får jeg også hjelp til, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med Rødt som sier at Moxnes er sykemeldt og at han ikke vil gi ytterligere kommentarer mandag.

– Vil gi støtten han trenger

Moxnes var leder for Rødt mellom 2012 og 2023. I løpet av disse årene gikk partiet fra å være et lite fløyparti til å få flere representanter på Stortinget. I dag er han stortingsrepresentant for partiet.

Marie Sneve Martinussen tok over som leder for Rødt etter at Moxnes måtte gå av som følge av solbrilletyveriet i sommer.

RØDT-LEDER: Marie Sneve Martinussen. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2
RØDT-LEDER: Marie Sneve Martinussen. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

Hun kaller det en alvorlig sak.

– Det er viktig at han nå har fortalt åpent og ærlig om dette, og ber om den hjelpen han trenger.

– Jeg skjønner at Bjørnar har hatt det skikkelig tungt og vanskelig, det er vondt å høre.

Hun sier at hun samtidig er glad for at han har klart å åpne opp rundt problemene, og at han tar tak i dem.

– Vi vil gi ham den støtten han trenger fra oss, for å få det til.