Minst fem døde – kjernekraftverk frakoblet strømnettet

Russland har gjennomført massive angrep mot Ukraina i morgentimene torsdag. 81 missiler og åtte droner ble sendt mot landet, ifølge myndighetene.

KYIV: En rekke byer er angrep torsdag morgen. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB
KYIV: En rekke byer er angrep torsdag morgen. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

I alt er fem personer meldt drept og et ukjent antall mennesker såret i angrepene som har rammet store deler av landet, opplyser myndighetene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ukraina omtaler angrepene som de største på tre uker, og flyalarmen går over hele landet.

– Det har vært en vanskelig natt over hele landet. Angrep på kritisk infrastruktur og boligområder. Dessverre er det skadde og døde. Jeg sender mine kondolanser til familiene, skriver president Volodomyr Zelenskyj på Telegram.

– Okkupantene kan kun terrorisere sivile. Det er alt de kan gjøre. Men det vil ikke hjelpe dem. De vil ikke komme seg unna ansvaret for alt de har gjort.

Nær Polen

Det er meldt om eksplosjoner blant annet i storbyene Kyiv, Odesa og Kharkiv, i tillegg til Lviv i vest, der myndighetene opplyser om fire drepte.

Det er svært sjelden at Russland angriper mål såpass langt vest i landet. Byen ligger like ved grensen til Polen. Det skal være det første angrepet mot byen på flere måneder.

Ifølge guvernøren i Lviv-regionen, Maksym Kozytskyj, rammet angrepet i Lviv, bydelen Zolotsjivskyj. Han sier at redningsarbeidere leter gjennom ruinene av bygninger som ble truffet og at flere kan være fanget i bygningsmassene.

Redningsarbeidere i Lviv jobber i en bygning som ble ødelagt av en russisk missil. Foto: Ukrainske myndigheter / Reuters / NTB
Redningsarbeidere i Lviv jobber i en bygning som ble ødelagt av en russisk missil. Foto: Ukrainske myndigheter / Reuters / NTB

I en melding på Telegram skriver han at to kvinner og to menn er drept etter at en rakett traff boligen deres.

En person er meldt drept og to såret i fylket Dnipropetrovsk, der guvernøren Serhij Lysak sier at flere ulike områder er blitt angrepet.

Kjernekraftverk på aggregat

Ifølge ukrainske myndigheter er det kritisk infrastruktur som nok en gang er målet for de russiske angrepene.

Det har blant annet ført til at kjernekraftverket i Zaporizjzja, som russerne okkuperte for ett år siden, er koblet fra strømnettet etter et angrep, opplyser det ukrainske atomkraftselskapet Energoatom.

STRØMLØS: Kjernekraftverket i Zaporizjzja er avhengig av dieselaggregater. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB
STRØMLØS: Kjernekraftverket i Zaporizjzja er avhengig av dieselaggregater. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB

Kraftverket får nå strøm fra 18 dieselaggregat. Kraftverket har nok drivstoff til å driftes på aggregater i ti dager, ifølge Energoatom.

Reaktorene i kjernekraftverk er avhengige av strøm for kjøling, som hindrer overoppheting, ulykker og radioaktive utslipp.

– Hvis det ikke er mulig å gjenoppta den eksterne strømforsyningen til kraftverket innen den tid, kan det skje en ulykke med konsekvenser for hele verden, advarer de.

Kharkiv mørklagt

Ukrainas nest største by, Kharkiv, er uten strøm, vann og oppvarming etter et stort antall russiske rakettangrep, ifølge lokale myndigheter.

– Det er ikke noe elektrisitet i hele byen. Vi har gått over til generatorer ved kritisk viktig infrastruktur, sier ordfører Igor Terekhov til en lokal TV-stasjon.

Strømbruddene har ført til at også systemene for oppvarming og vannforsyning er nede.

Kyivs borgermester Vitalij Klitsjko skriver på Telegram at 40 prosent av byen er uten strøm. Også i Odessa sier myndighetene at elforsyningen og infrastrukturen er rammet.

MISSILER: Tre russiske missiler som ble skutt opp fra russiske Belgorod fotografert fra ukrainske Kharkiv.
MISSILER: Tre russiske missiler som ble skutt opp fra russiske Belgorod fotografert fra ukrainske Kharkiv. Foto: Vadim Belikov / AP / NTBc