Lyser ut Norges første havvindområder: – Et stort steg videre
OSLOFJORDEN (TV 2) Endelig går startskuddet for havvind, opplyser statsminister Støre onsdag. Fremskrittspartiet frykter pengesluk, mens Rødt er redd for et miljømessig «mageplask».

– I dag tar regjeringen arbeidet med havvind i Norge et stort steg videre. Olje- og energidepartementet lyser nå ut de første konkurransene om prosjektområder til havvind, skriver Regjeringen i en pressemelding onsdag.
– Å lede Norge gjennom det grønne skiftet, er en av våre viktigste oppgaver som regjering. For å utvikle Norge videre, er svaret på nesten alle spørsmål at vi trenger mer kraft. Derfor er dagen i dag en milepæl, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Tildeling i år
Regjeringens ambisjon er ifølge Støre å tildele områder for 30.000 MW fra havvind innen 2040.
– Det vil si om lag like mye som hele Norges kraftproduksjon i fjor. Nå går startskuddet, og det er viktig at vi fortsetter å holde tempoet oppe, sier statsministeren.

Det er to områder på den norske sokkelen som lyses ut: Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.
– Nå ser vi frem til mange gode søknader fra aktuelle utbyggere, slik at vi kan tildele prosjektområdene senere i år, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Søknadsfristen for Sørlige Nordsjø II er 4. august i år. For Utsira Nord er fristen 1. september.

Kraftnæringen mener dette er gode nyheter:
– Dette har våre havvindselskaper og vi ventet lenge på, og endelig er ventetiden over. Det er bra regjeringen har holdt fremdriften de har lovet, sier administrerende direktør Hildegunn Blindheim i Offshore Norge.
Hun mener havvindsatsing vil øke krafttilgangen til Norge, gi økt forsyningssikkerhet – og bidra til å nå norske og europeiske klimamål.
– Flere land ser de samme mulighetene for å utvikle en havvindnæring og leverandørindustri, og det er derfor avgjørende at regjeringen opprettholder tempoet, fortsetter hun.
Frp frykter prislapp
Ikke alle er like positive som Blindheim. Energipolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland, frykter det hele blir altfor dyrt, og krever «økt fokus på kostnadskontroll».
– Det er et paradoks at regjeringen mener det er klokt å øke kraftproduksjonen med teknologi som er opp mot dobbelt så dyrt som deres egen smerteterskel på strømprisene, sier Halleland.

Han viser til tall fra NVE, som har anslått at havvind på Utsira Nord vil koste 135 øre per kilowattime, og påpeker at dagens strømstøtteordning kompenserer kunder når prisen i snitt overstiger 70 øre per kilowattime.
– Da sier det seg selv at dette ikke vil redusere strømprisene på kort sikt, men heller bli svært dyr kraftproduksjon dersom man ikke får ned prisene raskt, mener han.
Rødt: – Nye naturødeleggelser
Også opposisjonspartiet Rødt er kritisk til satsingen – men av helt andre grunner enn Frp:
– Vi har nettopp sett en pressekonferanse med to ministre som legger opp til nye naturødeleggelser. De ignorerer viktige innspill fra fiskerne og fra miljøbevegelsen, sier miljøpolitisk talsperson i Rødt, Sofie Marhaug.
– Naturhensyn er satt til det minimale, i det som skulle være regjeringens «grønne» satsing. Det er en parodi og et mageplask fra en grå regjering, fortsetter hun.

Marhaug mener regjeringen burde stilt langt strengere krav til bærekraft i utbyggingen, og beskriver utlysningen som «trist».
– Vindkraftutbyggerne skal bare konkurrere på pris i Sørlige Nordsjø, og bærekraft teller som en liten brøkdel på Utsira Nord. Det er ingen konkrete krav til natur og sameksistens. Regjeringen sier de er opptatt av sameksistens, men stiller ingen tydelige krav til hva det innebærer. Da blir det et begrep uten innhold, sier hun.