Lanserer plan mot høye matpriser: – Spill for galleriet
Næringsdepartementet presenterer onsdag en plan med ti punkter som skal gjøre storhandelen billigere og mer variert. – Gammelt nytt, sier økonom og varehandelsekspert.

– Matvareprisene øker og regjeringen har tatt en rekke initiativer for å bedre konkurranseforholdene i dagligvarebransjen og bidra til bedre utvalg og lavere priser for forbrukerne, skriver Næringsdepartementet i en pressemelding.
Onsdag ettermiddag lanserte departementet en plan med ti punkter som skal sørge for bedre utvalg og lavere priser i matbutikken.
– I sum er dette kraftfullt. Men jeg utelukker ikke at det kommer flere tiltak, sa næringsminister Jan Christian Vestre til NTB tirsdag.
Statsminister Jonas Gahr Støre er kritisk til at flere varer i matbutikkene har fått kraftig prisøkning. Han ønsker bedre konkurranse.
– Det er jeg kritisk til, der det er en kraftig økning. Vi må ha, og vil ha, et matvaremarked som har effektiv konkurranse og det må virke slik at den enkelte forbruker erfarer det, sier Støre.
Se alle punktene lenger ned i saken.
– Ingen kortsiktig påvirkning
Økonom og varehandelsekspert Odd Gisholt sier til TV 2 at punktene i planen allerede er ting som blir jobbet med, og at det ikke er noe nytt.
– Det er bare et spill for galleriet og som skal berolige folk. Det vil ikke ha noen kortsiktig påvirkning på prisene, sier han.

Gisholt sier samtidig at han synes tiltakene er spennende.
– Men alle tingene som skal på plass og bearbeides, vil ta tid, sier han.
– Ser noe håp
Heller ikke kommentator Sindre Heyerdahl i E24 tror planen vil løse alle problemer. Han ser likevel ikke helt mørkt på den nye planen.
– Det er vanskelig å finne en «quick fix» på matprisene i Norge. Men jeg ser noe håp i denne 10-punktsplanen, sier han til TV 2.
– Det å gi Konkurransetilsynet flere verktøy og bedre muligheter til å gå tidlig inn og undersøke konkurransen i ulike ledd av verdikjeden, det tror jeg er fornuftig, sier han.
Han påpeker at kjeder, leverandørledd og grossister ofte er eid av de samme menneskene,

– Da er det lurt å se på hvordan pengene flyttes der, mener Heyerdahl.
– Ikke vært lov å snakke om
Gisholt sier han tror både handelsstanden og industrien vil være glade for tiltakene, men tror de ikke vil blir like godt tatt i mot blant bøndene.
– For spørsmålet om alt som har med import å gjøre, importvernet, kommer nå på bordet. Det har vært en sak som ikke har vært lov å debattere, sier han.
Nettopp fjerning av importvernet er det Gisholt sier han savner i 10-punktsplanen.
– Så lenge bondesamvirkene står så sterkt, da vil det være høye priser i Norge. Det er utrolig at Jarlsberg koster mindre i Sverige enn Norge, mener han.

– Det er en rekke varer som ikke kommer til Norge. Hadde disse varene, fra land som Tyskland og Sveits, og som har høy kvalitet, ville prisene vært mye lavere.
– En tredje vei
Også Heyerdahl er klar på at importvernet bidrar til de høye prisene i Norge. Han ønsker imidlertid ikke en fjerning av dette.
– Jeg tror at det finnes en tredje vei. Det går an å justere litt på importvernet og gjøre det litt mer fleksibelt, for eksempel tillate at utlendinger sender oss ferdigprodukter med litt høyrere kjøttandel enn 20 prosent, sier han.
Heyerdahl tror dette kan føre til flere leverandører og kjeder i det norske markedet.
– Noen forbinder importvernet kun med vern av bøndene. Men slik er det ikke. Dette verner hele verdikjeden, også grossister, leverandører og kjedene. Det bidrar til at vi har så få kjeder, og mange færre leverandører enn mange andre land.