– Klimakollapsen er i gang
Sør i Norge har mye av sommeren regnet bort. Men aldri før har årstiden vært varmere på vår halvkule.

Saken oppdateres.
De siste månedene har det strømmet på med bilder av enorme skogbranner, ødeleggende flommer, og orkaner som slår til på helt nye steder.
Sommeren var ikke som normalt i Norge, og en ny EU-rapport slår nå fast at sommeren på hele den nordlige halvkule var den varmeste siden målingene startet.
– Varmest i menneskets historie
– De tre siste månedene var de varmeste på omtrent 120.000 år. Så i praksis de varmeste i menneskehetens historie, sier visedirektør Samantha Burgess i EUs klimaovervåkingstjeneste til nyhetsbyrået AFP.
Ifølge rapporten vil 2023 trolig vil bli tidenes varmeste år noen sinne målt på jorden.
– Klimakollapsen er i gang, sier FN-sjef António Guterres onsdag.

I sommer ble Sør-Europa, Afrika, USA og store deler av Asia rammet av glovarme hetebølger.
August var 1,5 grader varmere enn før industritiden. Og havene som dekker 70 prosent av planeten har aldri vært varmere, med en badetemperatur på 21 grader celsius.
Økende havtemperatur betyr smeltende polis og økende havnivå. Danske forskere mener dette også kan bety at Golfstrømmen kan kollapse innen få år.

– Hundedagene biter
– Planeten vår har nettopp vært gjennom en kokende årstid: Den varmeste sommeren noen sinne, oppsummerer Guterres, og legger til:
– Ikke bare bjeffer hundedagene, de biter også.
«Hundedagene» er en betegnelse man ofte bruker på perioden 23. juli til 23. august som vanligvis er den varmeste tiden på sommeren.

August var den nest varmeste måneden som noen gang er observert på jorda – kun slått av juli 2023.
Varige endringer
FN-sjefen er på plass i Kenyas hovedstad Nairobi, hvor han deltar i panelsamtaler om nettopp klima onsdag.
Copernicus, som er EUs klimaovervåker, er tydelige på at rekordene ikke bare handler om midlertidige tilfeldige svingninger.
– Det vi ser er ikke bare nye ekstremer, men også standhaftige rekordtilstander. Det har virkning på både mennesker og planeten, og er en tydelig konsekvens av oppvarming av klimasystemet, sier Copernicus-sjef Carlo Buontempo ifølge Huffington Post.

Det ble på forhånd spådd at sommeren kom til å bli varm i år på grunn av værfenomenet El Niño, som går ut på av overflatetemperaturen i Stillehavet er varmere enn normalt.
Varmt mange steder, men været har også vært vått. Klimaendringer gjør ekstremværhendelser – som regnkatastrofen «Hans» her i Norge – mer sannsynlige.
Bare denne uken har Hellas, Tyrkia og Bulgaria blitt rammet av flomkatastrofer. Der er til sammen syv døde i det verste regnværet i regionen siden 2006.
Her i Norge gjorde «Hans» skader for anslagsvis 1,7 milliarder kroner.