Kina: – Utenlandske journalister angripes på jobb

Organisasjonene til utenlandske journalister i Kina slår alarm etter at flere utenlandske journalister nylig er blitt fysisk angrepet og hindret i arbeidet.

Utenlandskorrespondentenes klubber i Beijing, Shanghai og Hongkong sier i en felles uttalelse at de er «ekstremt bekymret» etter fire tilfeller nylig der journalister er blitt angrepet.

I uttalelsen nevner journalistklubbene tilfellet der en journalist fra den japanske storavisen Asahi Shimbun ble slått av politi mens han dekket en demonstrasjon i juli. Utstyr til en verdi av flere titusener kroner ble tatt og er senere ikke tilbakelevert.

Et annet tilfelle skjedde da en TV-reporter fra Hongkong ble angrepet utenfor rettslokalene i byen Hefei da rettssaken mot Gu Kailai, kona til den avsatte lederen Bo Xilai, pågikk 9. august. I en tredje sak ble et tysk TV-team anklaget for spionasje og holdt innesperret i ni timer på en kjemisk fabrikk før de ble satt fri.

– Vi er særlig bekymret over at et antall medlemmer av de offentlige sikkerhetsstyrkene og tilknyttede elementer har vært innblandet, heter det i uttalelsen.

Journalistklubbene ber myndighetene sikre at utenlandske journalister kan utføre jobben sin uten å frykte angrep. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2