Justisministeren til TV 2: – En alvorlig sikkerhetssituasjon 

Statsråd Emilie Enger Mehl (Sp) kommenterer pågripelsen av det PST mener er en 37 år gammel russisk spion.

Mandag ble en brasiliansk statsborger, mistenkt for å være en russisk spion, pågrepet på vei til jobb på universitetet i Tromsø. 

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier til TV 2 at hun ikke kan kommentere selve pågripelsen av den brasilianske forskeren. 

– PST anmodet Justisdepartementet om en utvisning av denne personen. Vi har vurdert det, og fattet en beslutning om utvisning, sier Mehl. 

Statsråden sier at mannen nå har fått et forhåndsvarsel om utvisning, og at han har 14 dager på å svare på dette varselet. 

Pågripelsen av det norske myndigheter altså mener er en russisk spion føyer seg inn i rekken av pågripelser av russere i Norge, samt en rekke droneobservasjoner som knyttes til Russland. 

– Det er en alvorlig sikkerhetssituasjon vi befinner oss. Nettopp derfor styrket også regjeringen politiet og PST i vår for å øke kapasiteten for å avdekke spionasje og sabotasje i Norge.

Mehl understreker at PST på generelt grunnlag i sine trusselvurderinger har uttalt at forskningsmiljøet kan være sårbare for etterretning. 

– Når Russland får mindre tilgang til Vesten, er det mer attraktivt for dem å vite hvordan norske myndigheter tenker om den sikkerhetspolitiske situasjonen på andre måter, sier statsråden. 

Mer innhold fra TV 2