Mann i 30-årene skutt:

Jakter minst to gjerningspersoner

MOSS (TV 2): Flere skudd ble avfyrt ved en idrettshall i det politiet omtaler som en målrettet handling. En svensk mann er fraktet til Ullevål sykehus.

ALVORLIG HENDELSE: Nødetatene har rykket ut med store ressurser på melding om flere skudd i Moss. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
ALVORLIG HENDELSE: Nødetatene har rykket ut med store ressurser på melding om flere skudd i Moss. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Mannen i 30-årene ble skutt utenfor Mossehallen tirsdag ettermiddag.

– Vi har fått oppdatering fra sykehuset om at de tror han vil komme til å overleve. Han er fortsatt alvorlig skadet, sier påtaleansvarlig Christian Gjølberg Finnanger like etter klokken 23.

Politiet jakter minst to gjerningspersoner.

– De dro fra stedet i en mørk bil, sier politiets innsatsleder, Wilhelm Bjølseth.

Det var aktivitet i hallen på tidspunktet skuddene falt. Ifølge politiet var det flere vitner til hendelsen, og etterforskningen er i en fase der det jobbes med innhenting av informasjon.

Politiet ber alle som har tips i saken om å kontakte dem på telefonnummer 64 99 60 40.

Bosatt i Sverige

Den fornærmede mannen er svensk statsborger og bosatt i Sverige.

– Fornærmede er skutt flere ganger, sier Finnanger.

Politiet ønsker ikke å kommentere om bilen gjerningspersonene benyttet er registrert i Norge eller utlandet. Politiet har bedt om bistand fra svensk politi og har satt inn tiltak på grensa med kontroll av kjøretøy på vei ut.

Politiadvokat Finnanger sier de ikke har holdepunkter for å anta at gjerningspersonene har forlatt landet.

– Vi er i kontakt med svensk politi for innhenting av opplysninger, med tanke på at dette er en svensk statsborger. Grunnen til at vi kontakter svensk politi er først og fremst fornærmede, sier Finnanger til TV 2.

Flere skudd

Nødetatene rykket ut etter melding om flere skudd like før klokken 17 tirsdag.

– Det er avfyrt anslagsvis sju-åtte skudd. Én mann er skadet og er flydd til Ullevål sykehus, sier politiadvokat Harald Holmsen til TV 2.

Krimteknikere har ankommet det avsperrede området ved Mossehallen. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
Krimteknikere har ankommet det avsperrede området ved Mossehallen. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Ifølge politiets innsatsleder er den skadde mannen i 30-årene kjent for politiet fra før.

– Vi begynner å få noen navn på blokken. Det ser ut som det er en relasjon mellom fornærmede og de navnene vi har, sa politiadvokat Holmsen til TV 2 rundt klokken 18.30.

To timer senere avkrefter derimot påtaleansvarlig Finnanger at politiet jakter navngitte personer.

– Vi har egentlig ikke konkrete mistenkte per nå, det jobber vi med. Det er litt for tidlig å si noe om de tilhører et kriminelt nettverk, men dette virker å være i et kriminelt miljø, sier Finnanger.

Ifølge politiet virker handlingen å være målrettet, og det anses ikke å være fare for andre personer.

– Det handler om hvordan dette har foregått. Det virker som en målrettet handlinger overfor en annen person og virker ikke å være tilfeldig, sier Finnanger.

Medier: Knyttes til Foxtrot

Nøyaktig antall gjerningspersoner er fremdeles uavklart.

Det svenske kriminelle Foxtrot-nettverket er en sentral del i etterforskningen av skyteepisoden i Moss, hvor en svensk statsborger i 30-årene ble skutt flere ganger. Det får både NRK , Dagbladet og svenske Expressen opplyst tirsdag kveld.

Ifølge Expressen har mannen forbindelser til Foxtrot-nettverket og Rawa Mjid, bedre kjent under kallenavnet «Den kurdiske reven». Ifølge Expressen er mannens folkeregistrerte adresse i Stockholmsområdet, og ble i fjor dømt for smugling av narkotika. Han skal også være domfelt for narkotikakriminalitet, mishandling og tyveri.

Alvorlig hendelse

Et større område rundt Mossehallen er sperret av som følge av hendelsen. Moss Avis meldte om en pågående politiaksjon først i 17.30-tiden.

Moss kommune kunne kort tid senere bekrefte at det hadde skjedd en alvorlig hendelse, men kunne ikke utdype dette og henviste til politiet.

Det står en bil bak sperrebånd ved åstedet, som innsatsleder Bjølseth bekrefter at er en del av politiets etterforskning. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
Det står en bil bak sperrebånd ved åstedet, som innsatsleder Bjølseth bekrefter at er en del av politiets etterforskning. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Operasjonssentralen i Øst politidistrikt meldte om hendelsen på X klokken 17.47 og har siden ikke besvart TV 2s henvendelser.

Lotte Olsen Jessa, kommunikasjonsrådgiver i Moss kommune, sier kommunen har satt krisestab etter hendelsen.

Klokken 18.49 hadde krimteknikere ankommet stedet.

Innledningsvis fikk politiet bistand av helikopter og beredskapstroppen. Det var også gisselforhandler involvert til å begynne med, men denne ble sendt tilbake, sier innsatsleder Bjølseth.

Stenger hallen

Ordfører Simen Nord (H) sier Mossehallen forblir stengt for aktivitet ut kvelden tirsdag.

– Mossehallen er et flott sted for barn og unge og egentlig alle mossinger. Derfor er det ekstra ille at sånne ting skjer på et sånt sted. Det er ikke noe vi ønsker å ha her hos oss, sier Nord.

Han sier mange barn og unge kan ha fått med seg hva som skjedde.

– De er naturligvis opprørte og kan ha behov for støtte, sier Nord.

Psykososialt kriseteam er i beredskap, og kommunen har lagt ut et telefonnummer på sine nettsider som bekymrede barn og foresatte kan ringe til.