Israel gjennomfører militæraksjon mot Al Shifa-sykehuset

Natt til onsdag norsk tid staret Israel en aksjon mot Hamas på et spesifikt området på Al-Shifa sykehuset.

SYKEHUS: 10.november på utsiden av Shifa-sykehuset i Gaza City. Foto: AFP/ISMAIL ZANOUN
SYKEHUS: 10.november på utsiden av Shifa-sykehuset i Gaza City. Foto: AFP/ISMAIL ZANOUN

Det israelske forsvaret bekrefter operasjonen på X, og skriver like etter 07.30 onsdag morgen at operasjonen pågår og begrenser seg til et spesifikt kompleks ved sykehuset.

I følge avisen Times of Israel, opplyser det israelske forsvaret at de har funnet våpen og «Hamas-utstyr» i aksjonen, men ingen gisler.

Avisa siterer videre IDF på at 5 Hamas-krigere er drept.

Tidligere onsdag morgen opplyste det israelske forsvaret at det oppstod kamper utenfor sykehuset.

– Før de gikk inn på sykehuset, møtte våre styrker eksplosiver og terrorskvadroner. Det oppstod en kamp hvor terrorister ble eliminert, skriver det israelske forsvaret på X.

– I krig med Hamas, ikke sivile

Operasjonen er ifølge militæret basert på etterretningsinformasjon. Gjennom operasjonen vil militæret nedkjempe Hamas og redde gisler, skriver det israelske forsvaret på X.

– Israel er i krig med Hamas, ikke med sivile i Gaza, skriver IDF.

Blant styrkene er medisinske team og folk som snakker arabisk og har fått spesialopplæring, ifølge militæret.

Det skal ifølge Israel sørge for at ingen sivile «som brukes av Hamas som menneskelige skjold», blir skadd.

I en oppdatering onsdag morgen hevder det israelske forsvaret på X at deres styrker hadde med seg inkubatorer, barnemat og medisinske forsyninger til sykehuset, som en del av operasjon

Avhører leger

Til Al Jazeera forteller en lege at stridsvogner og bulldosere er inne på sykehusområdet. Han melder om eksplosjoner.

Til samme kanal opplyser en talsperson for helsedepartementet på Gazastripen at de israelske styrkene leter gjennom kjelleren ved sykehuset.

Al Jazeeras reporter på den sørlige delen av Gaza, forteller til kanalen at israelske soldater gjennomsøker rom for rom, og at de avhører leger ved sykehuset.

UKEVIS: I flere uker har Shifa-sykehuset tatt i mot skadde, såret og drepte etter angrep i Gaza. Foto: REUTERS/Mohammed Al-Masri/File Photo
UKEVIS: I flere uker har Shifa-sykehuset tatt i mot skadde, såret og drepte etter angrep i Gaza. Foto: REUTERS/Mohammed Al-Masri/File Photo

Kort tid før uttalte en talsperson for Gazas helsedepartement, som styres av Hamas, Ashraf al-Qidra, til Al Jazeera at det israelske forsvaret IDF «informerte oss om at de vil raide Al Shifa sykehuset i løpet av de kommende minuttene»

Israel har hevdet at Hamas har en kommandosentral under Al Shifa-sykehuset, og at det er det største i Gaza, for å skjule militære operasjoner og holde gisler.

Hamas benekter dette.

Sykehus og pasienter må beskyttes

Tirsdag kveld opplyste USA at de støtter Israel og uttaler at de har etterretningsopplysninger som viser at Hamas har en kommandosentral under sykehuset.

– Disse uttalelsene gir grønt lys for den israelske okkupasjonsmakten til å utføre flere brutale massakre mot sykehus, med mål om å ødelegge Gazastripens helsevesen og fordrive palestinere, skriver Hamas i en melding.

– USA har et direkte ansvar for å legge til rette for Israels folkemord på Gaza, het det videre fra Hamas.

Det hvite hus sier i en uttalelse at USA ikke støtter et angrep mot sykehus fra lufta og heller ikke ønsker en skuddveksling på et sykehus.

Uttalelsen kommer etter at det israelske militæret natt til onsdag meldte at det gikk inn i deler av Shifa-sykehuset.

Det hvite hus uttaler også at sykehus og pasienter må beskyttes.

Holder Israel ansvarlig

De palestinske helsemyndighetene holder de israelske styrkene fullt og helt ansvarlige for livene til helsepersonell, pasienter og fordrevne på Shifa-sykehuset.

Det uttaler myndighetene i en melding gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

I ukevis har Shifa-sykehuset fått et internasjonalt fokus da medisinsk personell ved sykehuset har uttalt at det knapt fungerer på grunn av stadige israelske angrep og mangel på drivstoff til strømgeneratorer.