STREIKER: Tore Eugen Kvalheim (t.h.), leder i YS, og Gunn Olander (skjult), leder YS kommune, holder rundt hverandre fremfor de streikende YS medlemmene som demonstrerer untenfor UD i Oslo sentrum onsdag. (Foto: Scanpix)
STREIKER: Tore Eugen Kvalheim (t.h.), leder i YS, og Gunn Olander (skjult), leder YS kommune, holder rundt hverandre fremfor de streikende YS medlemmene som demonstrerer untenfor UD i Oslo sentrum onsdag. (Foto: Scanpix)

YS: – Åpne safen, Jens

– Åpne safen, Jens, ropte en av de streikende da YS-toppene onsdag holdt streikeappeller på 7. juniplassen utenfor Utenriksdepartementet i Oslo.

Oppfordringen til statsministeren slo an både blant YS-lederne og de flere hundre streikende medlemmene som var møtt fram for å kreve likeverd i arbeidslivet og samme lønnsvekst i offentlig som i privat sektor.

– Tallene som staten viste oss før bruddet i meklingen, var så små at vi måtte bruke forstørrelsesglass for å se dem, sa lederen i YS kommune, Gunn Olander i sin appell.

LES OGSÅ: Varslar enorme køar på flyplassane frå fredag

Og lederen i YS stat, Pål N. Arnesen, høstet applaus da han gjorde det klart at YS er beredt til å vende tilbake til 7. juniplassen også den 7. juni for å holde en ny streikemarkering dersom det blir nødvendig.

– Dere kjemper en viktig kamp på vegne av alle ansatte i offentlige sektor. Vi står sammen mot arbeidsgivere som ikke verdsetter innsats i offentlig sektor på lik linje med arbeid i privat sektor, sa hun.

– Den sittende regjeringen har kastet oss ut i en storstreik som både gjelder økonomi og prinsipper, sa Pål. N. Arnesen.

LES OGSÅ: SV-topp gir regjeringen skylden for streiken

Også lostjenesten i hele landet blir rammet, fordi losbåtførerne tas ut i streik.

YS Oslo kommune tar ut 88 medlemmer i streik med virkning fra arbeidstidens begynnelse torsdag 31. mai 2012.

I tillegg er det varslet en opptrapping som innebærer at 919 medlemmer i YS kommune vil være i streik når kommunestreiken trappes opp fra torsdag.

LES OGSÅ: Streikerammet fange pågrepet for knivstikking

YS kommune vil da ha streikende medlemmer i kommunene Kongsberg, Bergen, Bodø Nøtterøy, Tønsberg, Fredrikstad, Moss, Bærum, Lillehammer, Drammen og Stavanger, samt fylkeskommunene Hordaland, Telemark, Oppland, Buskerud og Hedmark. I tillegg rammes Bir Avfallsenergi, som drifter Birs energianlegg i Rådalen i Bergen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2