VAR STATSMINISTER: Kåre Willoch var statsminister da Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985.  (Foto: Stian Lysberg Solum)
VAR STATSMINISTER: Kåre Willoch var statsminister da Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985. (Foto: Stian Lysberg Solum)

Willoch ønsker gransking av Treholt-saken

Men tror ikke på påstandene om fabrikkering av bevis.

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener at påstandene om fabrikkerte bevis mot spiondømte Arne Treholt er så alvorlige at en gransking må til.

Willoch var statsminister i Norge da Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985.

– Må undersøkes grundig

Han sier til Aftenposten at han ikke har noen forutsetning for å vurdere holdbarheten i påstandene om at overvåkingspolitiet fabrikkerte det såkalte pengebeviset mot Treholt.

– Men påstandene er ganske alvorlige, det er forsiktig uttrykt. Når det er så alvorlig, må det bli grundig undersøkt, sier 81 år gamle Willoch til avisen.

Willoch legger til at han ikke tror på påstandene om fabrikkering av bevis, men at alvorlighetsgraden tilsier at de må «undersøkes svært nøye».

– «En voldsom skandale»

– Det er viktig å få fram at jeg ikke kan se at det er noen tvil om at Treholt var skyldig. Men det er klart at omfanget og grovheten i forholdet avhenger av blant annet pengebeviset, sier han.

På generelt grunnlag sier Willoch at dersom det er produsert bevis i en straffesak, så er det «en voldsom skandale». (©NTB)

Mer innhold fra TV 2