Oppfølgingen av 22. juli viser svakheten ved at det ikke kan skrives ut nyvalg i Norge, sier tidligere statsminister Kåre Willoch. (Foto: TV 2)
Oppfølgingen av 22. juli viser svakheten ved at det ikke kan skrives ut nyvalg i Norge, sier tidligere statsminister Kåre Willoch. (Foto: TV 2)

Willoch: – 22. juli burde gitt nyvalg

Den tidligere statsministeren mener det burde vært naturlig å skrive ut nyvalg.

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener det burde vært naturlig å skrive ut nyvalg etter den samlede kritikken som regjeringen er blitt gjenstand for i forbindelse med 22. juli-saken.

Willoch sier til Vårt Land at oppfølgingen av 22. juli viser svakheten ved at det ikke kan skrives ut nyvalg i Norge. Han viser til at alle andre parlamentariske stater har en form for oppløsningsrett.

– Fungerer ikke helt hensiktsmessig

– Hvis man kaster regjeringen Stoltenberg på grunn av fatal mangel på gjennomføringsevne, sitter man jo med det samme stortingsflertallet, sier den tidligere statsministeren.

– En grunn til at vårt system ikke fungerer helt hensiktsmessig i en sak som oppfølgingen av 22. juli, er at vi ikke har oppløsningsrett, sier Willoch.

Regjeringspartiene og opposisjonen vedtok tirsdag enstemmig et felles vedtak med kritikk av det som sviktet i forbindelse med 22. juli.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at opposisjonen med dette slutter seg til selvkritikken han utøvet på regjeringens vegne i august i fjor. Opposisjonen derimot framhever det historiske i at regjeringspartiene kritiserer egen regjering. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2